Turska: Pozivamo Grčku na dijalog bez uslova, kaže Čavušoglu

Turska: Pozivamo Grčku na dijalog bez uslova, kaže Čavušoglu

Grčka je, odbacujući inicijative za pomirenje, jasno stavila do znanja da ne favorizuje dijalog, rekao je turski ministar spoljnih poslova tokom zajedničke konferencije za štampu sa svojim konganskim kolegom Klodom Gakosom.

„Naše vežbe [u istočnom Mediteranu] izvode se u okviru NATO propisa“, nastavio je Mevlut Čavušoglu, odgovarajući na izjave grčkog ministra spoljnih poslova Nikosa Dendiasa, koji je tvrdio da Turska izvodi „vežbe sa pravom municijom“.

Mevlut Čavušoglu se dalje osvrnuo na oklevanje Atine da se uključi u dijalog u cilju smanjenja tenzija, podsećajući na inicijative pomirenja EU i NATO-a.

„Grčka je odbacivanjem nedavnih inicijativa [za pomirenje] jasno stavila do znanja da nije za dijalog“, primetio je.

Turski ministar spoljnih poslova naglasio je potrebu za principijelnim stavom i poštenim postupanjem, pozivajući Grčku da dođe za pregovarački sto i objasni svoj stav ako zaista veruje u svoje argumente.

„Mi smo za to da sednemo za sto jer imamo poverenja u sebe, ali čini se da Grčka ne prihvata ovaj pristup“, rekao je Čavušoglu, dodajući da je Turska spremna da vodi razgovore bez uslova. / ibna