Turska: Prekomorski centri snabdevanja povećavaju izvoz

Turska: Prekomorski centri snabdevanja povećavaju izvoz

Ponovno otvaranje turskih prekomorskih centara za snabdevanje obezbediće brzi protok izvoza i prodor proizvoda u međunarodne lance snabdevanja po niskim troškovima, služeći na taj način održivom razvoju izvoza, kažu eksperti.

„Logistički centri će nam takođe pomoći da ojačamo svoje sposobnosti u elektronskoj trgovini u inostranstvu“, rekao je Turgut Erkeskin, predsednik Poslovnog saveta za logistiku Saveta za spoljne ekonomske odnose (DEIK).

Erkeskin je rekao da će centri povećati izvozne performanse Turske u strateškim regionima kao što su Afrika, Amerika, Evropa, Rusija i Daleki istok.

Pozivajući se na oktobarsku uredbu predsednika Redžepa Tajipa Erdoana o vladinoj podršci logističkim centrima, primetio je da će neke od troškova tih centara državno ministarstvo trgovine podržavati pet godina.

„Ciljamo na zemlje u kojima naš izvoz ima dubok potencijal rasta“, rekao je Erkeskin, naglasivši da će se centri za nabavku prvo otvoriti za zemlje sa relativno manje infrastrukture za snabdevanje.

Prvi kontinent koji se istakao je Afrika, rekao je, dodajući: „Naš prvi fokus biće na zemljama poput Gane i Nigerije, u kojima postoje značajne prepreke logistici uprkos visokoj dinamici tržišta“.

„Sve dok imaju naviku i ukus za turske proizvode, možemo postići trajno poboljšanje izvoza“.

Zemlje sa razvijenim logističkim sistemima, poput SAD-a, Velike Britanije, Nemačke i Kine, takođe su uključene u inicijativu, rekao je Erkeskin, dodajući da bi Turska mogla ostvariti prednost podsticajima koje pružaju ove zemlje i naporima za posebne grupe roba.

„Ako ostvarimo troškovnu prednost u ovim zemljama i ojačamo našu konkurentnost, nastavićemo da radimo na tome da osiguramo da naša mala i srednja preduzeća imaju koristi od podsticaja“, rekao je on.

„Logistički centri će pomoći skraćivanju rokova isporuke, posebno za e-trgovinu, pored smanjenja troškova“, rekao je Erkeskin.

Usred poremećaja lanca snabdevanja izazvanih izbijanjem pandemije novog koronavirusa, logistički centri će pomoći turskim izvoznicima da uklone takve barijere, rekao je on.

„Čak i ako zemlje primene restriktivne mere, moći ćemo da iskoristimo svoje prisustvo i izvozni potencijal u tim zemljama“, rekao je Erkeskin.

Za zemlje sa manje razvijenom logističkom infrastrukturom duž kineske inicijative “Jedan pojas – jedan put”, podsticaj će turskim izvoznicima ponuditi razne mogućnosti, dodao je on.

Inicijativa “Jedan pojas – jedan put” ambiciozan je razvojni program za povezivanje Azije sa Afrikom i Evropom kopnenim i morskim mrežama duž šest koridora kako bi se poboljšala regionalna integracija, podstakla trgovina i podstakao ekonomski rast.

Naglašavajući da su investiciono okruženje i pravna infrastruktura ovih zemalja takođe veoma važni, Erkeskin je rekao: „Takođe želimo da od njih dobijemo pozive kao podsticaje za investiranje“.

Erkeskin je rekao da će se preduzeti opipljivi koraci za otvaranje logističkih centara u trećem kvartalu 2021. godine, obezbeđujući skladištenje, utovar i istovar, rukovanje, otpremu i konsolidaciju i usluge distribucije. / Ibna

Izvor: Anadolu