Turska promoviše svoje prisustvo u Davosu

Turska promoviše svoje prisustvo u Davosu

Na Svetskom ekonomskom forumu (VEF) u Davosu, u Švajcarskoj, otvorena je „turska kuća“, čiji je cilj promocija mogućnosti ulaganja u Tursku.

Sve je počelo pod pokroviteljstvom Ministarstva ekonomije i finansija, u koordinaciji sa Turskom bankarskom asocijacijom.

Predstavljajući model Istanbulskog međunarodnog finansijskog centra (IIFC), „Turska kuća“ će predstaviti lokalne proizvode.

Predstavnici turskog Fonda za imovinu (TWF), Biroa za investicije i Ministarstva finansija zakazali su bilateralne sastanke sa rukovodiocima investicionih kompanija, fondovima i menadžerima iz drugih zemalja.

“Turska kuća” biće otvorena tokom samita u Davosu, na kome je smešteno više od 3.000 učesnika najvišeg nivoa iz politike, poslovnog sveta, agencija za promociju investicija, najboljih finansijskih institucija i predstavnika medija.

Nakon sprovođenja mnogih projekata tokom prošle godine, menadžeri TWF-a nastojali su da što bolje iskoriste „Tursku kuću“, efikasno deleći Mapu puta saradnje Fonda sa drugim institucijama i postavljajući  kratkoročne i srednjoročne ciljeve.

Turska očekuje da će ekonomski rast dostići 5% u 2020. godini a da bi se to i ostvario, u toj zemlji mora biti privučeno više ulaganja, izjavio je za Anadolu generalni direktor TWF-a Zafer Sonmez.

Sonmez je rekao da je Davos jedna od glavnih platformi za velike investitore i međunarodne fondove koji se tu skupljaju, dodajući da što je veće prisustvo Turske u Davosu, to će  privući više pažnje međunarodnih investitora.

„Imamo ispunjen dnevni red do kraja sesije, sastancima sa stranim investitorima i kapitalnim fondovima drugih zemalja. Od sada ćete svake godine viđati „Tursku kuću“ u Davosu“, dodao je on.

Osnovan 2016. godine, Turski imovinski fond poseduje sve ili deo akcija nekoliko turskih kompanija, poput Turkish Airlines-a, telekomunikacionog giganta Turk Telekoma, državnih banaka Ziraat Bank i Halkbank, turske naftne kompanije Petroleum, kao i dionice Borsa Istanbul market./ibna