Turska provocira i tokom pandemije

Turska provocira i tokom pandemije

Jasan odgovor Atine: Držati se bezakonja, sa ili bez karata, neće doneti ni pravdu ni prava

Pandemija koronavirusa može predstavljati brigu za države širom sveta, ali Ankara i dalje izaziva napetosti u Egejskom moru i Istočnom Mediteranu. Poslednji potez Turske usledio je uoči 25. marta, grčkog nacionalnog praznika, odnosno godišnjice početka revolucije za nezavisnost Grčke.

18. marta, stalni predstavnik Turske pri UN-u podneo je geografske koordinate na osnovu prošlogodišnjeg tursko-libijskog sporazuma koji je Grčka proglasila nezakonitim.

Feridun Hadi Sinirlioglu u svom pismu govori o “spoljnim granicama turskog pojasa” na Istočnom Mediteranu, pritom uskraćujući pravo da ostrva imaju ekskluzivne ekonomske zone. Takođe, naglašava da će Turska odrediti pomorske zone sa onim zemljama koje priznaje i sa kojima održava diplomatske odnose, napominjući da je turska eksploatacija ugljovodonika u kiparskoj Ekskluzivnoj ekonomskoj zoni bila zakonita.

„Tursko-libijski sporazum ne daje nikakve rezultate i odbačen je u celosti“, odgovorila je grčka predstavnica pri UN-u, Marija Teofili. U stvari, ona je opisala geografske koordinate kao „izmišljene, nezakonite i proizvoljne“, jer ne predviđaju pravo grčkih ostrva na pomorske zone.

“Još jednom falsifikovanim dokazima, navodno u ime mira i stabilnosti na Istočnom Sredozemlju, s nepotvrđenim argumentima, Turska insistira na bezakonju i destabilizaciji”, navodi grčko Ministarstvo spoljnih poslova. „Držati se bezakonja, sa kartama ili bez njih, neće doneti ni pravičnost ni prava. I, naravno, dobiće odgovarajući odgovor“, naglašava Atina.

Bivši premijer i lider opozicione SIRIZE, Alexis Tsipras, pozvao je Vladu da  to pitanje pokrene na Evropskom savetu, kao i da zatraži da se sankcije protiv Turske prošire i na akcije državnih kompanija koje su se desile na grčkoj polici. „Svaka odluka Grčke da dostavi koordinate treba da bude praćena jasnom evropskom porukom Turskoj koja kaže ‘dosta je’“, rekao je predsednik SIRIZA, govoreći o neprihvatljivoj eskalaciji neprijateljstva Turske prema Grčkoj. / ibna