Turska: Razgovor Erdogan – von der Leyen

Turska: Razgovor Erdogan – von der Leyen

Nekoliko dana pre samita EU, turski predsednik Recep Tayyip Erdogan razgovarao je sa šeficom Evropske komisije Ursulom von der Leyen o odnosima EU i Turske i ažuriranju sporazuma o Carinskoj uniji iz 1995. godine.

Prema turskom Direktoratu za komunikacije, turski predsednik je pozvao predsednicu EU da što pre započne razgovore o ažuriranju carinske unije, bez uslova.

„Turska je učinila svoj deo posla i sada je red na EU da preduzme  konkretne mere“, rekao je Erdogan von der Leyen, dodaje se u izjavi.

Turska se dugo zalagala za reviziju 25 godina starog sporazuma, rekavši da bi to koristilo i EU i Turskoj.

Prema saopštenju, Erdogan je takođe rekao da turski narod već dugo čeka na liberalizaciju viznog režima – nešto što je obećano, ali nikada nije ispunjeno u kontekstu zajedničke imigracione deklaracije EU i Turske 2016. godine – i naglasio važnost  primene sporazuma sa svim elementima, kao i njegovo jačanje.

U objavi na Tviteru, predsednica Evropske komisije je to potvrdila.

„Dobar razgovor sa predsednikom Erdoganom pre EUCO u četvrtak.“

Razgovarali smo o stanju odnosa EU i Turske, COVID-19, trgovini i Carinskoj uniji, situaciji u istočnom Mediteranu, migracijama i razvoju u Avganistanu.“

Međutim, ranije u ponedeljak, šef spoljne politike EU Josep Borrell rekao je novinarima da će se samit uglavnom fokusirati na odnose sa Rusijom i da neće detaljno razgovarati o Turskoj.

Von der Leyen i predsednik Evropskog saveta Charles Michel posetili su u aprilu tursku prestonicu Ankaru.

Posle razgovora sa Erdoganom, Michel je rekao da je blok spreman da predstavi određenu agendu za jačanje ekonomske i imigracione saradnje. / Ibna