Turska reakcija protiv SAD zbog deportacije šest turskih državljana sa Kosova

Turska reakcija protiv SAD zbog deportacije šest turskih državljana sa Kosova

Tursko ministarstvo spoljnih poslova objavilo je u četvrtak izjavu nakon izveštaja američkog State Departmenta o Kosovu gde je među nalazima pomenuta i deportacija šest turskih državljana s Kosova pre godinu dana.

Tursko ministarstvo spoljnih poslova kaže da “postižemo uspešne rezultate u borbi protiv širenja terorističke organizacije FETO u inostranstvu. Sada je jasnije nego ikada, da dotična organizacija predstavlja stvarnu pretnju ne samo za Tursku, već i za one zemlje u kojima ova organizacija deluje ”.

U saopštenju se takođe ističe da su Organizacija za islamsku saradnju i Pakistan proglasili FETO terorističkom organizacijom. „Škole koje finansira FETO zatvorene su u više od 20 zemalja sveta. Mnoge zemlje, uključujući i balkanske zemlje, zabranile su FETO na svojim područjima“.

Prema turskom Ministarstvu spoljnih poslova, “sve ove procedure su u skladu sa zakonima zemalja u kojima se primenjuju i međunarodnim pravom”.

Američka ambasada u Prištini u ponedeljak je izjavila da politički pritisak na sektor bezbednosti predstavla nečuveno kršenje demokratskih vrednosti, što se odnosi na operaciju koja je dovela do deportacije šest turskih državljana pre godinu dana.

U svom saopštenju za štampu, američka ambasada je izjavila da je “prošlo skoro godinu dana kada je Kosovo proteralo šest turskih državljana, jer su navodno pretnja nacionalnoj bezbednosti, bez primene propisanog postupka. Bilo nam je drago što smo videli da je uspostavljen parlamentarni istražni odbor, koji je, uprkos pokušajima ometanja njegovog rada, otkrio kršenja zakona vezana za incident. Nalazi odbora, koji ukazuju na 31 povredu zakona ili procedura od strane Kosovske obaveštajne agencije, Ministarstva unutrašnjih poslova i drugih institucija, izazivaju zabrinutost u vezi sa preklapanjem nadležnosti ključnih bezbednosnih agencija, kao i osetljivosti sektora bezbednosti na političke manipulacije. Pozivamo kosovske institucije da osiguraju da oni koji krše zakon snose punu odgovornost, i podsećamo kosovske lidere da bezbednosne institucije moraju da deluju samo u okviru svojih ustavnih ovlaštenja, u skladu sa vladavinom prava.

Problem nije u navodnoj krivici ili nevinosti pojedinaca, već u očiglednom zaobilaženju kosovskih pravnih procesa od strane kosovskih političara. Politički pritisak na bezbednosni sektor da se prekrši kosovski zakon je ogromno kršenje demokratskih vrednosti. Pozivamo na potpunu transparentnost u sektoru bezbednosti i u vođenju spoljnih poslova, kako bi se u budućnosti sprečilo neprikladno mešanje kosovskih političara u njihov rad“. / ibna /