Turska: Rezoluciji američkog Predstavničkog doma nedostaje istorijska ili pravna osnova

Turska: Rezoluciji američkog Predstavničkog doma nedostaje istorijska ili pravna osnova

Turska ne prihvata rezoluciju koju je usvojio američki Predstavnički dom, u vezi sa Jermenskim pitanjem, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Turske.

“Odbacujemo rezoluciju pod nazivom “Potvrda o Jermenskom genocidu” koju je usvojio Predstavnički dom SAD, u koojoj je izraženo saosećanje,” navodi se u izjavi Ministarstva, u vezi sa događajim 1915. godine.

Ranije je Predstavnički dom SAD usvojio rezoluciju kojom priznaje da se u Jermeniji dogodio genocid sa rezultatom 401:11 za rezoluciju.

“Rezolucija, koja je očito pisana i usvojena za domaću upotrebu, nema istorijsku ili pravnu osnovu,” navodi Ministarstvo.

Navodeći da rezolucija nikog pravno ne obavezuje i da je “daleko od bilo kakvog političkog smisla”, Ministarstvo navodi da se jedino obraća jermenskim lobijima i terorističkim grupama.

“Oni koji se osećaju poraženi jer nisu uspeli da zaustave operaciju Izvor mira, nisu u pravu ako misle da će na ovaj način da se osvete,” kaže Ministarstvo, u vezi sa turskom antiterorističkom operacijom j severnoj Siriji, koja je počela 9. oktobra.

Navodi se da turska Vlada i njeni građani rezoluciju smatraju “potpuno nevažećom”.

„Rezolucija krši američko i međunarodno pravo, pošto je to optužnica protiv principa utvrđenih Konvencijom o sprečavanju i suzbijanju zločina genocida iz 1948. godine“, naglašava i ukazuje na izostanak bilo koje sudske presude u vezi sa događajima iz 1915. godine koja bi potvrdila zločin genocida.

“Suprotno tome, Evropski sud za ljudska prava donio je značajnu presudu koja kaže da su događaji iz 1915. godine pravna stvar za raspravu”, napominje se u saopštenju.

Ministarstvo je takođe naglasilo da je rasprava o događajima vezana za istoriju, a ne politiku, i podsetilo na predlog Turske iz 2005. godine o osnivanju zajedničkog istorijskog odbora, koji je jermenska strana odbila.

„Nesumnjivo će ova rezolucija negativno uticati na imidž SAD-a u javnom mišljenju Turske, jer takođe dovodi do zanemarivanja dostojanstva Predstavničkog doma SAD,” zaključuje tursko Ministarstvo spoljnih poslova./ibna