Turska: Sastanak Oktay – Borrell

Turska: Sastanak Oktay – Borrell

Turski potpredsednik Fuat Oktay sastao se danas u Cankaya palati sa visokim predstavnikom EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku, Josepom Borrellom, i lanovima njegove delegacije. Dve delegacije, prema turskim izvorima, razgovarale su o situaciji u vezi sa ilegalnim migrantima.

Sastanak je održan iza zatvorenih vrata, a izvori tvrde da je razgovarano o Zajedničkoj deklaraciji EU-Turska iz 2016. godine, uključujući i pitanja kao što su immigracije, bezvizni režim za turske građane, carinska unija i pregovori o pristupanju Turske EU.

Tokom sastanka je naglašeno da Turska i EU moraju da ispune svoje obaveze i da mora postojati poštena podela odgovornosti između strana.

U sporazumu od 16. marta 2016. godine, EU se obavezala da će obezbediti bezvizna putovanja turskim građanima, finansijsku podršku i reviziju carinske unije.

Pored Oktaya i Borrela, sastanku su prisustvovali i zamenik turskog ministra spoljnih poslova i direktor za evropska pitanja Faruk Kaymakci; Generalni direktor za evro-turske odnose u Ministarstvu spoljnih poslova Turske, ambasador Basak Turkoglu i funkcioner Ministarstva spoljnih poslova Abdullah Ayaz. Predstavljajući EU, komesar koji je nadležan za upravljanje krizama Janez Lenarčić i šef delegacije EU u Turskoj Christian Berger također su sudjelovali u raspravama. / ibna