Turska: Scenariji prevremenih izbora i rekonstrukcije vlade počeli da kruže

Turska: Scenariji prevremenih izbora i rekonstrukcije vlade počeli da kruže

U Turskoj su počeli da kruže scenariji o prevremenim izborima, koji su izazvali jaku pažnju opozicionih stranaka.

Frka je započela najavom vladajuće Partije pravde i razvoja (AKP) da u saradnji sa Nacionalnom akcijom stranke (MHP) pripreme izmene Izbornog zakona. Prema njihovim predlozima, ukoliko nije prošlo 6 ili 12 meseci od osnivanja stranke, ona ne bi imala pravo učešća na izborima čak i ako formira parlamentarnu grupu. Ova mogućnost je isključena u slučaju prevremenih izbora od strane stranaka koje su pre jednog i dva meseca osnovala dva bivša Erdoganova ministra, Ali Babacan i Ahmet Davutoglu! Isti izborni zakon mogao bi zabraniti zastupnicima da prelaze u druge stranke, što opet favorizuje vladajući savez Erdogan-Bahceli.

Rasprava o izborima takođe je intenzivirana Erdoganovim pozivom zvaničnika stranke u 81 gradu Turske, pozivajući ih da se što pre približe biračima. U međuvremenu, lider Republikanske narodne stranke Kemal Kılıcdaroglu izjavio je da „njihova razmišljanja o promeni Izbornog zakona pokazuju da oni takođe razmatraju prevremene izbore. To, naravno, zavisi i od Bahcelija i Erdogana. Spremni smo za prevremene izbore“.

Zvaničnici manjih stranaka rekli su da ne isključuju da će vanredni izbori biti održani u avgustu ili septembru. Kažu da se pogoršavanje stanja u ekonomiji može nastaviti i da će Erdogan želeti da se uhvati u koštac sa tim stvarima pre nego što im se status pogorša.

Turski predsednik Recep Tayyip Erdogan rekao je članovima AKP-a da „imamo tri godine ispred nas“, ali je u prošlosti donosio iznenađujuće odluke kada bi otkrio da ankete govore u njegovu korist.

Usred ove klime, web stranica T24 tvrdi da predsednik Turske planira da uskoro nastavi sa rekonstrukcijom Vlade. Prema ovom scenariju, Erdogan će prebaciti zeta Berat Albajrak u Ministarstvo spoljnih poslova iz Ministarstva finansija te nadgraditi bivšeg premijera Binalija Iildirima i sadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Sulejmana Sojlua. / ibna