Turska se priprema za bušenje kod Paphosa

Turska se priprema za bušenje kod Paphosa

Izvori predviđaju tenzije na kiparskom pitanju ako Ankara konačno krene napred

Piše: Michalis Michael

Očekuje se da se kretanja u EEZ na Kipru neće kretati u mirnim vodama u narednom periodu. Zasnovano na NAVTEX-u koji je izdala, Ankara, je blokirala područje udaljeno 60 km od Pafosa, gde se očekuje da je upućen brod „Osvajač“.

Ovo je došlo nakon što je „Barbaros“ došao u EEZ-u, a Turska je izgleda spremna da izvrši svoje prethodne pretnje – na osnovu trenutne situacije – u pogledu svojih poteza na energetskoj „šahovskoj tabli“.

Šta će se desiti sa kiparskim pitanjem

Za sada, Nikozija nije zvanično komentarisala ovo pitanje; to se retko događa pre nego što stekne punu sliku. Izgleda da tursku platforma za bušenje prate još tri plovila. Izvori kažu, , da će za sada biti posledica za kiparsko pitanje.

Podseća se da se predsednik Republike Kipar, Nikos Anastasiades, ranije povukao iz pregovora o kiparskom pitanju zbog kretanja Turske u EEZ-u. Iako u ovom trenutku nema pokreta, u toku je traženje rešenja pod pokroviteljstvom diplomate Jane Lutte.

Nikozija ne želi da se ovi napori zaustave, kažu izvori. Ona takođe ukazuje međunarodnim akterima na moguće prepreke koje mogu nastati u postizanju napretka po pitanju Kipra.

UN vide prepreke

U saopštenju za medije koje je pročitao predsednik Saveta bezbednosti UN, članovi Saveta naglasili su hitnu potrebu da se izbegnu radnje koje bi štetile naporima za uspjeh u kiparskom pitanju.

Tokom zatvorene sednice, zamenik generalnog sekretara UN-a za politička pitanja, Miroslav Jenca, izvestio je članove o nedavnom izveštaju o napretku koji je podneo Generalni sekretar.

Prema jednom diplomatskom izvoru, ovo je i odgovor Saveta berbednosti na odluku Turske da pošalje novi istraživački brod u istočni Mediteran. U izjavi, predsjednik Saveta bezbednosti Dian Triansiah Đani, rekao je da članovi pozdravljaju poslednji izvještaj Generalnog sekretara i njegovu odluku da zamoli gospođu Lutte da nastavi razgovore. Članovi su “naglasili hitnu potrebu za rešenjem koje bi bilo izuzetno u skladu sa ekonomskim interesima i bezbednošću svih Kiprana i regiona”. Članice pozivaju strane da se “dogovore o referentnim uslovima kao osnovu za smislene pregovore, orijentisane na konkretne rezultate, imajući u vidu prirodne mogućnosti koje pruža trenutni izborni ciklus.” / Ibna