Turska slavi 100 godina diplomatskih odnosa sa Rusijom

Turska slavi 100 godina diplomatskih odnosa sa Rusijom

U onlajn izjavi, Ministarstvo spoljnih poslova Turske naglasilo je da se, iako se istorija rusko-turskih odnosa proteže više od pet vekova, poslednjih 100 odnosi na bilateralne odnose nakon raspada Ruske i Osmanske imperije.

Rusija je bila prva zemlja na svetu koja je priznala Republiku Tursku, za vreme turskog rata za nezavisnost.

“3. juna 1920. narodni komesar za spoljne poslove RSFSR [Ruska Sovetska Federativna Socijalistička Republika] Georgije Čičerin poslao je telegram Mustafi Kemalu (Ataturk), predsedavajućem Velike narodne skupštine Turske, sa predlogom da se “odmah uspostavi diplomatsko-konzularne misije. Ovaj dan smatra se zvaničnom početnom tačkom diplomatskih odnosa između sovetske Rusije i vlade Velike nacionalne skupštine Turske,“ saopštilo je Ministarstvo.

Rusko-turski odnosi, koji se zasnivaju na „čvrstim osnovama dobrosusedstva, obostrano korisne saradnje i poštovanja interesa jednih i drugih“, doživeli su mnoge testove tokom prošlog veka, dodaje se u saopštenju.

“Danas oni [bilateralni odnosi] doživljavaju uspon, neprestano prelazeći na nivo strateškog partnerstva u većini oblasti i služe kao važan faktor jačanju regionalne stabilnosti i sigurnosti.”

100 godina odnosa

26. aprila 1920. Mustafa Kemal (Ataturk) Paša, osnivač Turske Republike, poslao je pismo Vladimiru Lenjinu, šefu ruskih boljševika, sa predlogom da uspostave odnose. Ovaj događaj se doživljava kao službeno priznanje Rusije od strane Turske.

Odgovarajući na pismo, Čičerin je prihvatio ponudu Mustafe Kemala u onome što se smatra početkom tursko-ruskih diplomatskih veza.

11. maja, Velika narodna skupština Turske poslala je u Moskvu delegaciju na čelu sa ministrom spoljnih poslova Bekirom Sami bejem, koji je najavio potpisivanje Ugovora o bratstvu, poznatog i kao Moskovski ugovor, 16. marta sledeće godine.

Ali Fuat Cebesoi postao je prvi turski ambasador u Moskvi 21. novembra 1920. Prvi stalni diplomata Rusije stupio je na dužnost u Ankari 15. decembra 1920. godine.

Veze između Turske i Rusije nastavile su i nakon raspada Sovjetskog Saveza, ekonomska saradnja igrala je važnu ulogu sve do 2000-ih, a politički odnosi su postali izraženiji poslednjih godina, zajedno sa bliskim dijalogom između lidera dve zemlje.

Politika Ankare prema Moskvi zasniva se na daljem jačanju međusobnog poverenja, razvijanju saradnje i održavanju transparentnog i iskrenog dijaloga.

Danas su odnosi između dve zemlje jedna od glavnih osovina višedimenzionalne spoljne politike Turske.

Iako Turska i Rusija imaju različite poglede na regionalna i međunarodna pitanja, odnosi su se nastavili zbog dijaloga između njihovih predsednika.

Iako su ekonomski i trgovinski odnosi i dalje pokretačka snaga,  odnosi u energetici, odbrambenoj industriji i turizmu u poslednje vreme se brzo povećavaju. / ibna

Izvor: Agencija Anadolu