Turska: Spremna izgradnja Istanbulskog kanala i 100 hiljada stanova za porodice sa malim primanjima

Turska: Spremna izgradnja Istanbulskog kanala i 100 hiljada stanova za porodice sa malim primanjima

Turska će uskoro započeti pomorski projekat Istanbulski kanal koji će povezati Crno sa Mramornim morem, najavio je turski predsednik Recep Tayyip Erdogan iz Ankare, tokom predstavljanja socijalnog programa izgradnje 100.000 stanova za građane s malim primanjima.

“Započećemo Istanbulski kanal što je pre moguće”, izjavio je Erdogan i dodao da je ovo plan zaštite Bosfora od ozbiljnih katastrofa.

Namena kanala je da smanji pomorski saobraćaj između Crnog i Mramornog mora, posebno ulaz i izlaz tankera sa naftom kroz Bosfor, dodao je turski predsednik.

Ovo predstavlja jedan od najvećih turskih strateških projekata i osmišljen je da eliminiše rastući rizik koji predstavljaju brodovi koji prevoze opasnu robu kroz Bosfor.

Kanal dug 45 km, koji će biti izgrađen na koridoru Kucukcekmece-Sazlidere-Durusu u Istanbulu, povećavaće kapacitet prolaska na 160 brodova dnevno.

Turski predsednik najavio je novi socijalni program koji predviđa izgradnju 100.000 jeftinih stanova u svih 81 pokrajini Turske, za porodice sa niskim prihodima.

“Počinjemo sa izgradnjom 100.000 niskobudžetnih domova u [svih] naših 81 pokrajinama u okviru našeg programa 2020”, rekao je Erdogan. „Obezbedićemo vlasništvo nad domovima za 100.000 porodica sa malim primanjima na rate; [biće] baš kao i plaćanje stanarine“, objasnio je.

Turski predsednik je takođe rekao da će izgradnja zgrada biti završena za godinu do godinu i po. „Ovi stambeni projekti biće osmišljeni tako da odražavaju tradicionalnu kulturu našeg susedstva sa trgovima, džamijama, školama, pijacama, zonama za rekreaciju, zelenim površinama, fasadama i svim drugim karakteristikama“, zaključio je on. / ibna