Turska: Stejt Department uputio apel u vezi HDP i poslanika Gergerlioğlua

Turska: Stejt Department uputio apel u vezi HDP i poslanika Gergerlioğlua

Turski vrhovni tužilac poslao je u sredu Ustavnom sudu optužnicu, tražeći raspuštanje prokurdske stranke HDP, nazivajući je nedemokratskom strankom koja sarađuje s terorističkom organizacijom PKK i nastoji uništiti državno jedinstvo. Ranije je predsednik Velike narodne skupštine Turske Mustafa Sentop objavio konačnu osuđujuću presudu poslaniku HDP-a Omeru Faruku Gergerliogluu zbog terorističke propagande, kao i smenu sa polaničkog mesta.

„Nesporno je da HDP ima organske veze sa PKK, koju Turska, Sjedinjene Države i Evropska unija smatraju terorističkom organizacijom“, rekao je Fahrettin Altun na Tvitteru.

Altun je rekao da su lideri i predstavnici HDP-a, svojim rečima i delima, više puta i dosledno dokazali da su političko krilo PKK.

„Da li ovaj odnos opravdava zatvaranje HDP-a ili je predmet druge kaznene mere, pitanje je na koje samo Ustavni sud može odgovoriti“, nastavio je Altun.

Takođe je pozvao sve stranke da poštuju nezavisno pravosuđe Turske i da se oslone na njegov pravni sistem koji će pravedno presuditi.

U Turskoj o zatvaranju političkih partija odlučuje Ustavni sud, na osnovu optužbe koju je podneo tužilac Vrhovnog suda.

Umesto trajnog raspuštanja, Ustavni sud od 15 članova može odlučiti da delimično ili u potpunosti obustavi državnu pomoć stranci, u zavisnosti od ozbiljnosti akata.

HDP, koji zauzima 55 od 600 mesta u turskom parlamentu, osudio je pravosudni i politički “puč” i optužio predsednika Redžepa Tajipa Erdoana za pokušaj da ih ućutka uoči sledećih izbora.

Stejt department je odmah reagovao na ono što se dešavalo u Turskoj, izjavom predstavnika Neda Pricea.

„Sjedinjene Države pomno prate događaje u Turskoj, uključujući zabrinjavajuće poteze povučene 17. marta za smenu Omera Faruka Gergerlioustlua sa poslaničkog mesta.

Takođe gledamo početak napora da se raspusti Narodna demokratska stranka, odluka koja bi neprimereno podrivala volju turskih glasača, dodatno podrivala demokratiju u Turskoj i uskraćivala milionima turskih građana njihove izabrane predstavnike.

Pozivamo tursku vladu da poštuje slobodu izražavanja u skladu sa zaštitom turskog ustava i međunarodnim obavezama Turske“, navodi se u saopštenju Stejt departmenta. / Ibna