Turska: Stoltenberg i Čavušoglu razgovarali o situaciji u istočnom Mediteranu, Libiji i afganistanu

Turska: Stoltenberg i Čavušoglu razgovarali o situaciji u istočnom Mediteranu, Libiji i afganistanu

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg sastao se u četvrtak popodne sa turskim ministrom spoljnih poslova Mevlutom Čavušogluom u sedištu NATO-a u Briselu kako bi razgovarali su o nizu pitanja, uključujući situaciju u istočnom Mediteranu, Avganistanu i Libiji.

Generalni sekretar pozdravio je nastavak pregovora NATO-a između Turske i Grčke o vojnom mehanizmu za deeskalaciju u istočnom Mediteranu. „Mehanizam smanjenja tenzija pomogao je i stvorio prostor za političku debatu radi rešavanja osnovnih pitanja. Takođe pozdravljam prepremne razgovore koji će se održati u Istanbulu sledeće nedelje“, rekao je Stoltenberg.

Što se tiče Avganistana, Stoltenberg je ponovio da će na sledećem sastanku ministara odbrane u februaru NATO morati da se suoči sa budućnošću svoje misije. „Koji god put da odaberemo, važno je da to radimo zajedno, na koordiniran i smišljen način“, rekao je, dodajući da NATO podržava mirovne pregovore u Avganistanu i, kao deo tog procesa, spreman je da dodatno prilagodi svoje prisustvo.

Planirano proširenje NATO misije u Iraku kako bi se osiguralo nepovratno uklanjanje ISIS-a takođe je bilo na dnevnom redu. Za Libiju je generalni sekretar izrazio zabrinutost zbog situacije i ponovio dugogodišnji stav NATO-a da Alijansa ostaje posvećena savetovanju o razvoju odbrambenih i bezbednosnih institucija, uzimajući u obzir bezbednosne politike i uslove.

Generalni sekretar se takođe zahvalio Turskoj na značajnom doprinosu u operacijama NATO-a i vođenju NATO snaga visoke spremnosti 2021. godine.

Turski ministar inostranih poslova Mevlut Čavušoglu objavio je post na Twitteru o sastanku sa generalnim sekretarom NATO-a, napominjući da „jedinstvo i solidarnost u Alijansi moraju biti dalje ojačani. I dalje podržavamo NATO misije u Avganistanu i Iraku. / ibna