Turska: Stoltenberg izrazio solidarnost NATO-a sa Turskom u Idlibu

Turska: Stoltenberg izrazio solidarnost NATO-a sa Turskom u Idlibu

NATO je na zahtjev Turske u petak sazvao vanredni sastanak, nakon napada na Idlib u Siriji, u kojem su poginula 33 turska vojnika, a desetine ih je ranjeno.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da je Severnoatlantski savet sazvan na zahtev Turske za održavanje konsultacija prema članu 4 Washingtonskog ugovora, a u vezi sa situacijom u Siriji. U skladu s člankom 4. Ugovora, svaki saveznik može zatražiti savetovanja kada, prema mišljenju bilo kojeg od njih, postoji pretnja po njihov teritorijalni integritet, političku nezavisnost ili bezbednost.

“Sinoć sam razgovarao s turskim ministrom spoljnih poslova Mevlutom Čavušogluom o situaciji u Siriji i on je pozvao na te konsultacije”, nastavio je generalni sekretar NATO-a.

„Saveznici izražavaju najdublje saučešće zbog pogibije turskih vojnika tokom sinošnjeg bombaškog napada u blizini Idliba.

Saveznici osuđuju stalne neselektivne vazdušne napade sirijskog režima i podršku Rusije u provinciji Idlib“, rekao je Stoltenberg.

“Pozivamo ih da zaustave napad, poštuju međunarodno pravo i podrže napore UN-a za mirno rešenje”, nastavio je.

„Ova se opasna situacija mora eliminisati kako bi se sprečilo dalje pogoršanje zastrašujuće humanitarne situacije u regiji i omogućio hitan humanitarni pristup onima koji su zarobljeni u Idlibu. Zahtevamo hitan povratak na primirje iz 2018. godine“, naglasio je Jens Stoltenberg.

Što se tiče današnjeg sastanka, to je znak solidarnosti s Turskom, izjavio je generalni sekretar NATO-a. Turska, nastavio je Stoltenberg, je NATO saveznik koji je najviše pogođen stravičnim sukobom u Siriji, koja je pretrpjela najviše terorističkih napada i u kojoj živi milion izbjeglica.

“NATO nastavlja da podržava Tursku s nizom mera, uključujući jačanje njenu protivvazdušnu odbranu, što pomaže Turskoj protiv pretnji od sirijskih raketnih napada”.

Na kraju, Jens Stoltenberg zahvalio je Turskoj za redovno upoznavanje Saveznika o situaciji u Siriji. “Saveznici će i dalje vrlo pažljivo pratiti razvoj događaja na NATO-ovoj jugoistočnoj granici“./ ibna