Turska: Taktika kašnjenja i nedostatak volje u EU za pozitivnu agendu

Turska: Taktika kašnjenja i nedostatak volje u EU za pozitivnu agendu

Izjavom Ministarstva spoljnih poslova Turska je reagovala na zaključke samita EU koji se tiču te zemlje.

U saopštenju se kaže:

„Odluke donete pod naslovom „Turska“ na samitu šefova država i vlada Evropske unije (EU) održanom u Briselu 24. juna 2021. daleko su od toga da sadrže očekivane i neophodne korake.

Turska je ispunila više od svojih obaveza u smanjenju tenzija i pokretanju dijaloga i saradnje. Prepoznavanje EU da su tenzije popustile i odlaganja u donošenju konkretnih odluka za sprovođenje pozitivne agende, uključujući reviziju Carinske unije, vide se kao taktika odlaganja, nedostatka volje i zloupotrebe od strane jedne ili dve države članice. Izbegavanje pozivanja na dodelu statusa kandidata u tekstu takođe potvrđuje ovaj stav.

Umesto što predlaže dijalog o vladavini zakona i osnovnim pravima, EU bi trebalo da pripremi put za pristupne pregovore i u poglavljima 23 i 24 postavi temelje za brži napredak u našoj zemlji.

Predloženi novi paket finansijske pomoći namenjen je izbeglicama iz Sirije, a ne Turskoj, i u osnovi predstavlja korak ka obezbeđivanju mira i stabilnosti u EU. Smanjivanje migracione saradnje u ekonomskoj dimenziji je velika greška. Cilj bliske saradnje u ovoj oblasti bio bi koristan za sve.

Relevantne rezolucije samita vezane za Kipar su ponavljanje stavova dvojca Grčka – kiparski Grci, kao i obično. Ovim stavom EU je još jednom ignorisala kiparske Turke i zanemarila njihova jednaka prava. Sve dok se takav stav EU ponavlja, nije moguće da postoji konstruktivan doprinos kiparskom pitanju. Ovom prilikom pozivamo EU da još jednom sagleda realnost na ostrvu, da prizna kiparske Turke i njihova jednaka prava i da ispuni obećanja data 2004. godine.

Da bi se održao pozitivni zamah i promovisali odnosi Turske i EU kroz „pozitivnu agendu“ u cilju pristupanja, potrebno je razmotriti sporazum od 18. marta u svim njegovim aspektima sa holističkim razumevanjem i učiniti ga funkcionalnim na način koji zadovoljava današnje potrebe i zajedničke interese. / ibna