Turska: Tenzije između Dendiasa i Čavušoglua porasle na konferenciji za novinare

Turska: Tenzije između Dendiasa i Čavušoglua porasle na konferenciji za novinare

Inače pozitivna poseta grčkog ministra spoljnih poslova Nikosa Dendiasa Ankari, kako su ocenile obe strane, završena je verbalnim sukobom pred kamerama tokom zajedničke konferencije za štampu ministara spoljnih poslova Turske i Grčke.

Nije bilo naznaka da će situacija izbeći kontroli na koknferenciji dvojice kolega, jer se činilo da prevladava prilično pozitivna klima. Nikos Dendias sastao se sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoanom, na kojem je turski predsednik izrazio želju da se sastane sa grčkim premijerom Kyriakosom Mitsotakisom.

Klima se pogoršala kada je turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu pokrenuo pitanje turske manjine u Trakiji.

„Mi imamo manjine u Grčkoj i Turskoj; razgovarali smo o Turcima u Trakiji. Od dana kada smo došli na vlast, učinili smo puno za manjine u Turskoj i mnogo pozitivnih koraka “, rekao je turski ministar spoljnih poslova.

Nikos Dendias je, komentarišući navode turskog kolege, ponovio da je manjina muslimanska.

„U Grčkoj postoji muslimanska manjina. To je prepoznato ugovorom iz Lozane. A Lozanu je, ako se dobro sećam, potpisala i Turska. Ovo je Ugovor. Sviđalo se to Turskoj ili ne, Lozana važi i ostaće važeća“, rekao je grčki ministar spoljnih poslova.

Sledeća tačka spora između dve strane bila je imigracija, demilitarizacija ostrva i izazovi na istočnom Mediteranu i Egeju, s tim što Mevlut Čavušoglu nije prihvatio da postoji kršenje grčkih suverenih prava.

„Nisam davao nikakve provokativne izjave protiv Grčke. Ali moj kolega je dao provokativne izjave, koje ne možemo prihvatiti, poput onoga što kažete da Turska Republika krši pitanja prava na Egeju“, rekao je turski ministar spoljnih poslova.

Nikos Dendias je, uzimajući ponovo reč, naglasio da „Grčka ne prihvata lekcije iz Turske“ o ljudskim pravima i izbegličkom pitanju, podsećajući na ono što se dogodilo u Evrosu. Istovremeno je objasnio zašto ostrva nisu demilitarizovana.

„Zašto postoji vojska na ostrvima? Postoji zato što im odnekud prete. Vojska košta. Da li neko trenutno tvrdi da nasuprot ostrva nema vojne pretnje i amfibijske sile?  “, istakao je Nikos Dendias.

Negde u tom trenutku je okončana živa konfrontacija dvojice ministara koji su potom prisustvovali iftaru, ali nije poznato da li su se duhovi smirili tokom večere.

U vezi sa sastankom Mevluta Čavušoglua sa grčkim kolegom na zvaničnoj veb stranici turskog Ministarstva spoljnih poslova, navodi se da je „Čavušoglu naglasio da su razgovarali o nerešenim pitanjima, problemima naše manjine, borbi protiv terorizma, imigraciji i regionalnim pitanjima; da su se složili da nastave dijalog i da očekujemo iskreniji i konstruktivniji stav Grčke“./ ibna