Turska traži da UN registruju njenu pomorsku granicu sa Libijom

Turska traži da UN registruju njenu pomorsku granicu sa Libijom

Turska je podnela zahtev UN-u za registraciju sporazuma potpisanog s Libijom, koji definiše morske granice zemalja u Istočnom Mediteranu.

Ankara je u sredu zatražila od Organizacije da registuje taj memorandum, rekli su diplomatski izvori koji su tražili anonimnost.

Prema članu 102. Povelje Ujedinjenih nacija: „Svaki ugovor i bilo koji međunarodni sporazum koji je zaključila bilo koja članica Ujedinjenih nacija … treba biti registrovan od strane Sekretarijata i objavljen što je pre moguće“.

Sporazum s libijskom Vladom nacionalnog jedinstva (GNA) potpisan je 27. novembra, a o njemu je 5. decembra glasao turski parlament.

Stupio je na snagu 8. decembra, nakon što su ga dve zemlje objavile u svojim službenim vladinim novinama.

Memorandumom koji definiše pomorsku jurisdikciju između dve zemlje, te “odbacuje jednostrane i nezakonite aktivnosti drugih zemalja u regiji i međunarodnih kompanija i ima za cilj zaštitu prava obe zemlje”.

Prema američkom Geološkom zavodu, procenjuje se da taj mediteranski region ima milione barela nafte i trilione kubnih metara prirodnog gasa čija se vrednost meri u stotinama milijardi dolara.

Turska je pozvala periferne zemlje da usvoje pristup tim resursima baziran na ravnopravnosti, ali su njihovi pozivi bili uzaludni.

Ankara nastavlja radove na bušenju i istraživanje u području pod zaštitom svoje mornarice, javlja Anadolu./ibna