Turska traži izručenje gulenista iz BiH

Turska traži izručenje gulenista iz BiH

Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine, Milorad Dodik, potvrdio je da je jedna od tema nedavnog sastanka s turskim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, bilo pitanje turskih građana koji trenutno borave u BiH i za koje vlasti u Turskoj sumnjaju da sarađuju sa terorističkim organizacijama.

“Turska ima informacije o pokušaju državnog udara. Utvrđeno je da postoje neki ljudi i institucije u Bosni i Hercegovini, uglavnom u Federaciji (FBiH) i mislim da je to stvar institucija Federacije i vjerujem da to Erdogan u potpunosti razume”, rekao je Dodik, koji se sastao s turskim predsednikom na sastanku SEECP-a ranije ove sedmice.

Mediji u BiH nedavno su objavili da je Ministarstvo bezbedosti primilo listu s imenima pristalica Fethullaha Gulena, turskog islamskog teorietičara, vođe tzv. Pokreta Gulenista, međunarodne organizacije koja je trenutno van zakona u Turskoj kao navodna teroristička grupa.

Prema izveštajima, Erdogan je zatražio od vlasti BiH da izruče sve turske državljane za koje vlasti u Turskoj sumnjaju da su sarađivali sa Gulenovim pokretom. Navodno, Ankara je dostavila spisak od osam turskih državljana koji sada žive u BiH i čiji su pasoši poništeni.

“Turska ima određene zahteve i ovo pitanje nije pokrenuto sada, o tome se razgovaralo i kad smo bili u Ankari”, dodao je Dodik.

Dragan Mektić, ministar bezbednosti BiH u tehničkom mandatu, potvrdio je u sredu da su turske vlasti obavestile BiH da su ukinuli putne isprave izdate određenom broju njihovih građana, koji su u BiH i imaju regulisan boravak.

“Obavešteni smo da su za neke turske državljane koji su u BiH i imaju regulirani boravak turske vlasti otkazale putne isprave. Oni nisu uključeni u bazu Interpola kada je u pitanju traženje putnih dokumenata. To nas je dovelo u specifičnu, neuobičajenu situaciju. Sada bi ministarstvo i relevantne agencije  trebalo da pokrenu neku vrstu administrativnog postupka u vezi sa ovim i da odluče o statusu tih građana“, rekao je Mektić za sarajevsku televiziju N1.

Također je rekao da su ovi turki državljani, koliko je informisan, podneli zahtev za azil u BiH.

“Nakon ovog zahteva biće obustavljene sve radnje, odlučivaće se isključivo o zahtevu za azil. Nakon odluke o azilu, nastaviće se upravni postupak u vezi s njihovim statusom. Ne mogu prejudicirati rešenje”, rekao je Mektić.