Turska: Treća zemlja u svetu po pružanju humanitarne pomoći

Turska: Treća zemlja u svetu po pružanju humanitarne pomoći

Turski ministar inostranih poslova Mevlut Čavušoglu pohvalio je u ličnoj objavi na Twitteru svoju zemlju zbog pružanja humanitarne pomoći, koja se svrstava na treće mesto u svijetu.

Turska je treći najveći svjetski dobavljač medicinske pomoći tokom epidemije koronavirusa, izjavio je u utorak ministar vanjskih poslova Mevlut Čavušoglu.

U Tvitter poruci Čavušoglu je podelio hashtagovie #StrongTurkey i #HumanitarianForeignPolici, citirajući stihove učenjaka iz 13. veka Jalaluddina Rumija, koji su štampani na kutijama sa medicinskom pomoći koja je isporučena u Sjedinjene Američke Države: „Sledi nada posle očaja i mnoštvo sunca posle mraka ”.

U svoju je poruku uključio fotografiju transportnog aviona sa medicinskom pomoći iz Turske, rekavši: „Osim što upućuje najveći iznos humanitarne pomoći na svetu, Turska je treći najveći dobavljač medicinske pomoći na svetu za vreme epidemije koronavirusa”.

Turski vojni transportni avion koji je prevozio sanitetski materijal sleteo je u utorak u Sjedinjene Države donoseći medicinski materijal za borbu  protiv pandemije koronavirusa u ovoj zemljji, u kojoj je zabeleženo više od milion potvrđenih slučajeva.

Medicinska pomoć, pripremljena prema uputstvima predsednika Recepa Tayyipa Erdogana i turskog Ministarstva nacionalne odbrane, obuhvatila je 500.000 hirurških maski, 2.000 litara dezinficijensa, 1.500 čaša, 400 maski N-95 i 500 štitnika za lice i drugu opremu navodi tursko predsedništvo.

Ministarstvo odbrane ove zemlje takođe je poslalo medicinsku pomoć u Španiju, Italiju, Ujedinjeno Kraljevstvo, Srbiju, Kosovo, Bosnu i Hercegovinu, Severnu Makedoniju, Crnu Goru, Libiju i Somaliju ./ibna