Turska: Ukrajinski ministar za infrastrukturu pozvao turske kompanije da učestvuju u novim projektima

Turska: Ukrajinski ministar za infrastrukturu pozvao turske kompanije da učestvuju u novim projektima

Ukrajinski ministar za infrastrukturu Vladislav Kriklii pozvao je, u intervjuu za agenciju Anadolija, turske kompanije da učestvuju u novim infrastrukturnim projektima koji će biti pokrenuti u Ukrajini.

„Nadam se da će turske kompanije biti uključene u projekte u Azovu i drugim mestima“, rekao je Vladislav, dodajući da se nada da će turske kompanije doprineti razvoju ukrajinske infrastrukture, ne samo u izgradnji puteva, već i u drugim sektorima.

Ističući važnost „obostrano korisnih i konstruktivnih“ odnosa između Ukrajine i Turske, rekao je da očekuju da turske kompanije učestvuju ne samo u projektima koje finansira država već i u projektima javno-privatnog partnerstva.

Ukrajinski ministar je primetio da je ukrajinska vlada napravila više od 4.000 kilometara autoputeva 2020. godine kao deo tekućeg projekta „Velike gradnje“ u zemlji.

„Uskoro započinjemo još dva zanimljiva projekta. Prvi je tender za koncesiju za železničke stanice, a drugi je putni projekat sa Svetskom bankom u javno-privatnom partnerstvu. Očekujemo učešće turskih kompanija“, rekao je Vladislav Kriklii.

„Ne oklevajte da dođete u Ukrajinu da otvorite kancelarije“, dodao je on.

Naglašavajući da bi Turska i Ukrajina trebale da razvijaju odnose na polju investicija, infrastrukture i trgovine, on je primetio da „možemo da razvijamo zajedničke projekte i izvozimo ih u druge zemlje“.

Naglasio je da Turkish Airlines ima jednu od najaktivnijih i najopsežnijih flota u Ukrajini, dodajući da će, ako se pitanje dozvole za tranzitno vozilo reši, to pozitivno uticati na komercijalne i transportne koridore.

Turska promoviše strateško partnerstvo sa Ukrajinom, koje se gradi od 2018. godine, kulminirajući sastankom Erdogan-Zelinskiy 16. oktobra 2020. u Istanbulu, gde su potpisani novi sporazumi u okviru bliskih odbrambenih veza Turske sa Ukrajinom.

Tokom ceremonije potpisivanja, Erdogan je naglasio: „Turska vidi Ukrajinu kao ključnu zemlju za izgradnju stabilnosti, bezbednosti, mira i prosperiteta u regionu“. Odgovarajući, ukrajinski predsednik je primetio da su sporazumi otvorili put „novim mogućnostima“. Saradnja u sektoru odbrane, dodao je, „važna je za razvoj našeg strateškog partnerstva“. Izgledi za ovo uključuju energetsku saradnju. / Ibna