Turska: Vartolomej u Vaseljenskoj partijaršiji primio Majka Pompea

Turska: Vartolomej u Vaseljenskoj partijaršiji primio Majka Pompea

Američki državni sekretar Majk Pompeo doputovao je u ponedeljak popodne u Istanbul gde se danas, na drugoj stanici turneje po Evropi i Bliskom Istoku, sastao sa vaseljenskim partijarhom Vartolomejem.

Sastanak između Vaseljenskog patrijarha Vartolomeja i Majka Pompea trajao je oko sat vremena, nakon čega je američki državni sekretar obišao patrijaršijsku katedralu Svetog Georgija.

Iako nisu objavljeni detalji o tome o čemu su razgovarali, smatra se da su na privatnom sastanku razmatrana pitanja verske slobode, kao i pitanja vezana za Patrijaršiju.

U objavi na Tviteru, američki državni sekretar primetio je da mu je čast što se sastao sa Njegovom svetošću vaseljenskim patrijarhom Vartolomejem I i posetio Patrijaršijsku crkvu Svetog Georgija. Pompeo je naglasio da je Vaseljenska patrijaršija, kao vođa pravoslavnog sveta, ključni partner u naporima da se podrži verska sloboda u svetu.

Ranije je grčki premijer Kyriakos Mitsotakis telefonom razgovarao sa vaseljenskim patrijarhom gospodinom Vartolomejem. / Ibna