Turska: Vlada objavila široke stimulativne mere za privredu

Turska: Vlada objavila široke stimulativne mere za privredu

Turska je preduzela opsežne mere za ublažavanje uticaja koronavirusa naprivredu radi podrške i zaštite kako zaposlenih, tako i poslodavaca.

Konkretno, za svaku firmu koja je prisiljena da zatvori posao zbog mera preduzetih u borbi protiv širenja koronavirusa, Vlada će isplatiti 60% plata zaposlenih u periodu od tri meseca.

Sa najmanje 1.752 turske lire (260 USD) i maksimalnim 4.381 (650 USD), ovaj kratkoročni dodatak biće prenesen direktno na bankovne račune zaposlenih.

Turska Vlada će takođe pokriti doprinose za osiguranje tokom ovog perioda.

Prema inspektoru socijalnog osiguranja Bunyaminu Esenu, kompanije zbog kratkoročnog dodatka za zaposlenje neće izgubiti zaposlene tri meseca, dodajući da je turski predsednik ovlašten da produži tromesečni dodatak na šest meseci.

“Ako se rizik od epidemije ne završi u očekivanom roku, mera će se produžiti”, rekao je Esen.

Plate će država isplaćivati petog dana svakog meseca preko poštanske službe zemlje, PTT.

Na ovaj način poslodavci tokom ovog perioda neće isplaćivati plate zaposlenih, doprinose za osiguranje i poreze na prihod, rekao je Esen i dodao da je ta mera ažurirana od 2009. godine, ali je proširena tako da obuhvati stanje bez presedana koje proizilazi iz epidemije COVID-19.

Prema amandmanu, zaposleni koji je radio najmanje 60 dana i ima 450 dana osiguranja u poslednje tri godine ima pravo na naknadu.

Ako zaposleni izgubi posao nakon tromesečnog perioda, država će mu odobriti naknade za nezaposlene sedam meseci i do 2.354 turske lire (350 dolara).

Turska Vlada je takođe odlučila o poreskim olakšicama i obustavi plaćanja kompanija i građana.

Vlada posebno štiti kompanije iz oblasti turizma i avioprevoza, koje su uglavnom pogođene krizom sa novim koronavirusom.

S druge strane, banke su pružile mogućnost svojim klijentima da obustave otplate na tri meseca, nudeći nove pakete sa niskim kamatama za preduzeća. Pored toga, Vlada podržava poslodavce uz minimalnu platu i poresku pomoć, uz dodatak za zapošljavanje. Konačno, Vlada je povećala minimalnu penziju na 1.500 turskih lira (223 dolara) sa početkom epidemije./ibna