Turska: Volkan Bozkir izabran za novog predsednika 75. sednice Generalne skupštine UN

Turska: Volkan Bozkir izabran za novog predsednika 75. sednice Generalne skupštine UN

Turski diplomata Volkan Bozkir izabran je za predsednika predstojeće Generalne skupštine UN na glasanju u sredu, što je tipično vreme.

Noseći maske za lice i poštujući fizičko distanciranje, ambasadori iz 192 država članica UN-a ušli su u kultnu, ali praznu dvoranu Generalne skupštine kako bi ubacili glasačke listiće tokom unapred određenih vremenskih termina: kao dodatni sloj zaštite u eri COVID-19.

„Od početka pandemije COVID-19, svi smo morali da radimo u vanrednim uslovima da bismo prevazišli bezbroj izazova sa kojima smo suočeni“, rekao je aktuelni predsednik Generalne skupštine Tijjani Muhammad-Bande uoči izbora.

“Zaista”, dodao je, “(oni) predstavljaju našu zajedničku posvećenost obezbeđenju nesmetanog nastavka važnog rada Ujedinjenih nacija, u skladu sa vrednostima i principima Povelje Ujedinjenih nacija. “Volkan Bozkir, diplomatski veteran i član parlamenta predsedava 75. zasedanjem Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, koje počinje u septembru. Bio je jedini kandidat za tu funkciju.

U izjavi, tursko Ministarstvo spoljnih poslova pozdravilo je izbor turskog diplomate za predsednika 75. zasedanja Generalne skupštine UN.

Ambasador Volkan Bozkır, bivši ministar za pitanja EU i glavni pregovarač, predsedavajući Komisije spoljnih poslova Velike narodne skupštine Turske, izabran je 17. juna 2020. za predsednika 75. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Izabran uz punu podršku ogromne većine država članica UN-a, očekuje se da ambasador Bozkır stupi na dužnost predsednika 75. Generalne skupštine UN 15. septembra 2020. u trajanju od jedne godine.

Turski državljanin zauzeće ovo mesto najvišeg ranga u sistemu UN prvi put u istoriji organizacije.

„Turska je najavila svoju kandidaturu 2014. godine od zapadnoevropske i druge grupe (VEOG), a ambasador Bozkır je zvanično imenovan na tu funkciju 12. septembra 2019. Predsednik Recep Tayyip Erdogan zvanično je proglasio kandidaturu ambasadora Bozkıra u svom obraćanju Generalnoj skupštini UN 17. septembra 2019. godine.“

Generalna skupština UN-a, jedino telo u kome su sve države članice podjednako zastupljene, je ključni organ UN-a za donošenje odluka, koji služi kao glas i savest međunarodne zajednice. Iz tog razloga je od najveće važnosti da Generalna skupština nastavi svoj mandat odlučno i efikasno u narednom periodu, kaže se u saopštenju.

Nastavljajući, turski ministar spoljnih poslova napominje da „predsednik Generalne skupštine preuzima vodstvo tokom ovog procesa i igra pomirljivu ulogu koja omogućava zemljama članicama da donose važne odluke o globalnim problemima i njihovim rešenjima, sa perspektivom na promovisanje multilateralnosti i međunarodne saradnje“.

Od posebnog je značaja da će ambasador Bozkır preuzeti svoje dužnosti predsedavajućeg Generalne skupštine tokom 75. godišnjice UN-a i izazovnih vremena kada sistem UN-a traži efikasne odgovore na pandemiju COVID-19.

„Sa ovim razumevanjem, uvereni smo da će ambasador Bozkır, kao iskusni diplomata i političar, uspešno ispuniti ovu istaknutu odgovornost, dati vredan doprinos međunarodnom miru i stabilnosti, kao i prevazići ovo problematično poglavlje.

U ime Turske, želimo mu svaki uspeh u njegovoj istorijskoj dužnosti, što je izvor časti i ponosa za našu naciju,“ zaključuje Ministarstvo spoljnih poslova./ibna