Turska: Za vikend delimični policijski čas

Turska: Za vikend delimični policijski čas

Turska će za vikend uvesti delimičnu zabranu saobraćaja kako bi zaustavila širenje koronavirusa, rekao je u utorak predsednik Redžep Tajip Erdoan.

Zabrane saobraćaja primenjivaće se vikendom, ali saobraćaj će biti dozvoljen između 10:00 i 20:00, kako ne bi došlo do prekida u lancima snabdevanja i proizvodnje, rekao je turski predsednik na konferenciji za novinare nakon sastanka kabineta u predsedničkom kompleksu.

Delimična zabrana koja je već na snazi za ljude starije od 65 godina takođe je proširena na ljude mlađe od 20 godina, sa izuzetkom onih koji moraju da idu na posao. Domove mogu napustiti od 10 do 16 sati tokom cele nedelje.

Bioskopi će biti zatvoreni do kraja godine.

Tržni centri, pijace, restorani i frizeri biće otvoreni od 10:00 do 20:00 tokom cele nedelje, a restorani će pružati samo uslugu dostave.

Nastava će se održavati putem interneta do kraja godine, rekao je Erdoan, dodajući da će se sve sportske manifestacije i dalje održavati bez gledalaca.

Ako broj zaraženih koronavirusom nastavi da raste, mere „koje su imale bolne posledice za sve nas“ neizbežno će se vratiti na dnevni red, rekao je Erdoan.

Govoreći o zabrani pušenja na prometnim ulicama i drugim javnim mestima u Turskoj, rekao je da će se to nastaviti.

Prošle nedelje Turska je proširila ograničenja pušenja širom zemlje, posebno na prometnim ulicama i drugim javnim mestima zbog koronavirusa.

Na radnim mestima u javnom i privatnom sektoru biće fleksibilno radno vreme.

Osvrćući se na značaj novih zadataka Centralnoj banci i Predsedništvu za strategiju i budžet, Erdoan je rekao da su se ove promene dogodile u vreme kada se Turska priprema za temeljne reforme u pravosuđu i ekonomiji u skladu sa globalnom ekonomskom i finansijskom politikom.

Dalje je rekao da je akcioni plan za ljudska prava jedna od najvažnijih od ovih priprema.

Narednih dana nacrt Akcionog plana za ljudska prava biće završen u saradnji sa svim privrednim subjektima u zemlji. / Ibna