Turska zagrijava atmosferu u vezi Mediterana i pitanja izbeglica

Turska zagrijava atmosferu u vezi Mediterana i pitanja izbeglica

Ankara i dalje izaziva frku oko izbegličkog pitanja i grčko-turskih odnosa, uprkos posetama grčkih zvaničnika kao što su zamenik ministra za zaštitu građana i migracija George Koumoutsakos i šef obalske straže Stamatis Raptis.

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu rekao je da “o pitanju razgraničenja na jugoistočnom Sredozemlju nema sporazuma ili odluke u kojoj Turska nije deo. Takođe smo preneli javnosti i međunarodnoj zajednici, ali i Ujedinjenim nacijama i EU sve činjenice oko naših aktivnosti, objašnjavajući da smo u pravu u pogledu međunarodnog prava“.

U intervjuu za Ahaber TV turski ministar spoljnih poslova tvrdio je da Ankara svoje operacije izvodi u sopstvenom kontinentalnom pojasu. „Ovo nije za diskusiju ni sa kim. To je pitanje nacionalnog suvereniteta bez obzira na to šta neko kaže”, naglasio je on. Čavušoglu je takođe dodao da se Turska “zalaže za podelu ugljovodonika oko Kipra između kiparskih Grka i Turaka, dve ostrvske zajednice”.

„Sve dok se to ne dogodi, nastavićemo sa našim operacijama u toj oblasti. Nadamo se postizanju sporazuma tako da svi dobiju ono što zaslužuju da ova afera prođe u miru i da se ovo bogatstvo prodaje na međunarodnom tržištu kroz Tursku. Ako se to ne dogodi, uzećemo stvari u svoje ruke“, izjavio je turski ministar spoljnih poslova.

Akar “Odlučni smo kao što smo bili i 1974”

Govor turskog ministra odbrane Hulusi Akara na Univerzitetu za nacionalnu odbranu takođe je bio oštar. „Odlučni smo da branimo prava, interese i koristi u našoj Plavoj domovini, koja obuhvata region Kipra. Kipar je naša nacionalna stvar. Kako smo 1974. štitili prava braće sa Kipra, i sada imamo istu odlučnost. Nastavićemo da branimo naša prava i prava naše braće na Kipru u skladu sa međunarodnim pravom“, prokomentarisao je Akar.

Naglasio je da Turska predlaže rešenja po međunarodnom pravu: „s druge strane podvlačimo da se ovde mora raditi i šta se tamo mora učiniti. Ako se to ne dogodi, mi ćemo odatle preuzeti. Imamo plan B i plan C. I to nije pretnja! “, dodao je turski ministar odbrane.

Yavuz je ponovo u kiparskoj EEZ

Usred ovog ambijenta, turski brod bušilica „Yavuz“ primećen je kako se kreće po regionu i tačnije unutar kiparske Ekskluzivne ekonomske zone, nakon što je napustio obale Karpasije, odakle je premešten na tursku obalu sa druge strane okupirane oblasti Karpasija.

Čelik „Ne želimo podmićivanja“

Što se tiče pitanja izbeglica, Turska je postala stroža i nastavila je da optužuje EU da nije ispunila svoja obećanja. „Evropljani, samo da bi izbegli svoju odgovornost, sada pokreću pitanje dodatne finansijske pomoći. Ovo je politika podmićivanja. Turska nije izbeglički centar nekih drugih zemalja; to nije skladište ljudi. Ipak, ako neki misle da se Turska može pretvoriti u izbeglički centar samo zato da izbeglice budu daleko, onda bi trebali znati da ćemo odgovoriti na najoštriji način. Nepoštovanje obećanja postalo je evropska stvarnost“, izjavio je portparol vladajuće stranke Omer Čelik. / ibna