Turska: Zahtev Egipta za prekid vatre je “mrtav”

Turska: Zahtev Egipta za prekid vatre je “mrtav”

Čavušoglu: Naš narod će odlučivati ​​o Aja Sofiji

Turski ministar spoljih poslova rekao je u sredu da je nedavni poziv Egipta na primirje u Libiji “mrtav”.

U razgovoru sa medijima u Turskoj, ministar spoljnih poslova Mevlut Cavusoglu doveo je u pitanje “iskrenost” i “uverljivost” takozvane Kairske deklaracije, pozivajući se na nedavni napad na libijsku vladu koju je priznala UN,  od strane Halifa Haftara, kojeg podržava Egipat.

Cavusoglu je doveo u pitanje Haftarove motive, jer je prethodno “odbio sve napore za primirje”, a zatim je nastavio o zajedničkoj izjavi s Egiptom koja je trebala voditi ka primirju nakon nedavnih događaja.

„Usred nedavnih pobeda [UN priznate] vlade Nacionalnog sporazuma, oni pozivaju na primirje dok Haftar počinje da gubi teritoriju. Ovo nije ni ubedljivo ni iskreno. Pozivi za prekid vatre od strane Kaira i dalje su mrtvi“, rekao je.

Naglašavajući da samo prekid vatre dogovoren za obje strane u sukobu može biti trajan, Cavusoglu je napomenuo: „Haftar to nikada nije želeo. Vlada nacionalnog jedinstvaali ni druge zemlje nisu bile prisutne u Kairu. Poziv na prekid vatre za spas Haftara nije iskren ili uverljiv za nas “.

I NATO i Sjedinjene Države primetile su da je učešće Turske u Libiji „pozitivno“ i da je turski predsednik Recep Tayyip Erdogan imao telefonske razgovore s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom i američkim predsednikom Donaldom Trumpom o tom pitanju.

Cavusoglu je naglasio da se primirje mora potpisati u kontekstu koji omogućava svima da se okupe na jednom mestu.

“Ako se postigne dogovor o platformi na kojoj se svi sastaju pod okriljem Ujedinjenih nacija, taj prekid vatre bit će verodostojan i trajan”, dodao je Cavusoglu.

Osvrćući se na prethodne napore Turske i Rusije na uspostavljanju primirja, Cavusoglu je rekao da je u ponedeljak o Libiji razgovarao s ruskim kolegom Sergejem Lavrovim i da su se dve zemlje dogovorile za održavanje političkih konsultacija u vezi s tim pitanjem.

„Jasno smo im dali do znanja da ne odobravamo izjavu Kaira i da je ne smatramo realnom ili iskrenom i zato je nećemo podržati. Imaćemo razgovore s Rusima o Libiji u narednim danima“.

Cavusoglu je isključio bilo kakvu ulogu Haftara u budućnosti Libije, tvrdeći da je propustio priliku kršenjem prethodnih sporazuma.

U vezi s mogućim ponovnim otvaranjem Aja Sofije u Istanbulu za muslimanske vernike, Cavusoglu je odbio protivljenje drugih zemalja, rekavši: “Na nas ne može uticati strani pritisak”.

„Naš narod će odlučiti o pitanju Aja Sofije. Organizacija se prijavila Državnom savetu [da bi ponovno otvorila Aja Sofiju radi bogosluženja]. Očekuje se da će odluka biti donesena 2. jula”, rekao je on.

Komentarišući moguće kritike iz Grčke, on je rekao: „Grčka je poslednja zemlja koja govori o takvim stvarima“.

„Turska je svetu uzor u pogledu slobode veroispovesti. Različite religije i sekte imaju mesta za održavanje bogosluženja u Turskoj. Postoje sinagoge i crkve. Armenci imaju katoličku i pravoslavnu, protestantsku i grčko-pravoslavnu crkvu […] Niko ne bi trebao pokušati osporiti slobodu veroispovesti u Turskoj koristeći Aja Sofiju. Umjesto toga, oni bi trebali uzeti Tursku za primer po ovom pitanju ”. / ibna