Turska: Zahtev za sistem Patriot potvrdio američki funkcioner

Turska: Zahtev za sistem Patriot potvrdio američki funkcioner

Prema agenciji Anadolija, jedan američki funkcioner, koji je želeo da ostane anoniman, potvrdio je da je Turska podnela zahtev za postavljanje baterije sistema Patriot.

Turska vlada je nedavno zatražila od Sjedinjenih Država da rasporede sisteme protivraketne odbrane Patriot na južnoj granici Turske, izjavio je u četvrtak američki funkcioner.

„Mi znamo zha aplikacije za Patriot sisteme, ali razumemo da nije doneta odluka“, rekao je ovaj funkcioner.

Ranije je Bloomberg, pozivajući se na turskog funkcionera u Ankari, rekao da je Turska tražila od Sjedinjenih Država da rasporede dve baterije Patriota, kako bi se “kaznili budući napadi” sirijskih vladinih snaga koje podržava Rusija.

U poslednjoj razmeni vatre između turskih snaga i sirijskog režima u četvrtak, dva turska vojnika su poginula, a pet ih je ranjeno u vazdušnim napadima na turske objekte u Idlibu na severozapadu Sirije, saopštilo je tursko Ministarstvo odbrane.

U znak odmazde, turske snage su neutralisale više od 50 Assadovih ljudi i uništile pet tenkova, dva oklopna transportera, dva oklopna vozila i jedan minobacač, navodi se u postu Ministarstva odbrane na Tvitteru./ibna