Turska: Zbog koronavirusa raste potražnja za turskim proizvodima

Turska: Zbog koronavirusa raste potražnja za turskim proizvodima

Zbog pandemije će se iz dana u dan povećavati potražnja za turskom robom širom svijeta, rekao je Murat Ozyegin, šef turske grupacije Fiba Holding.

Evropske zemlje će u skoroj budućnosti potražiti alternative i okrenuti se kredibilnim zemljama poput Turske, rekao je Ozyegin, takođe predsedavajući Saveta za spoljne ekonomske odnose (DEIK) i Tursko-holandskog poslovnog saveta.

“Kao i u mnogim zemljama sveta, kao rezultat ovog [pandemijskog] procesa, trend diverzifikacije dobavljača takođe će se povećati u Holandiji”, rekao je on.

Nakon pandemije COVID-19, mnogi su sektori zahvaćeni merama za suzbijanje širenja virusa, a nekoliko proizvodnih kompanija u razvijenim zemljama suočilo se sa nedostatkom isporuka zbog zatvorenih fabrika u Kini.

„Pandemija je pokazala da zavisnost od zemlje, odnosno Kine, u globalnom lancu snabdevanja nosi ozbiljne rizike“, rekao je on.

Ozyegin je podsetio da se obim bilateralne trgovine između Turske i Holandije povećava svake godine.

U prva četiri meseca 2020. godine izvoz Turske u Holandiju iznosio je 1,7 milijardi dolara, dok je uvoz iznosio 1,2 milijarde dolara.

Prošle godine, bilateralna trgovina zabeležena je na približno devet milijardi – 5.8 milijardi dolara izvoza i 3.2 milijarde dolara uvoza – prema zvaničnim podacima.

Holandija je jedna od najvećih zemalja investitora u Turskoj, koja čini 16% ili 25,5 milijardi USD ukupnih direktnih stranih ulaganja u iznosu od 160,6 milijardi USD tokom proteklih 18 godina.

Strano ulaganje Turske u Holandiju iznosilo je 13,8 milijardi dolara u istom periodu.

Među 20 najvećih svjetskih ekonomija na osnovu bruto domaćeg proizvoda – Holandija je 17., a Turska 18., podsjetio je Ozyegin.

Povećavanje saradnje sa Holandijom koristiće obema državama, zaključio je Oziegin. / ibna