Turske provokacije, razvoj događaja u kiparskoj EEZ i odluke EU na „meniju“ Nacionalnog saveta za spoljnu politiku

Turske provokacije, razvoj događaja u kiparskoj EEZ i odluke EU na „meniju“ Nacionalnog saveta za spoljnu politiku

Grčki ministar spoljnih poslova informisao je danas portparole političkih stranaka i spoljnopolitičkih funkcionera o pozadini turskih provokacija, akcijama Ankare u kiparskoj EEZ, kao i o odlukama Evropske unije.

Na sastanku Nacionalnog saveta za spoljnu politiku, G. Katrougalos je detaljno pojasni akcije koje je grčka diplomatija preduzela poslednjih meseci, u bliskoj saradnji i konsenzusu sa kiparskom diplomatijom, u cilju odbrane nacionalnih interesa, kako na nivou Evropske unije tako i na nivou UN-a, ali i na bilateralnom nivou sa SAD i zemljama regiona.

Kao što je G. Katrougalos istakao, ovi koordinirani potezi doveli su do uključivanja pitanja američko-turskog programa, kao i nedavnih odluka EU o merama protiv Turske. Kao što su svi naglasili, ove mere će uskoro morati da se primene.

Kao što je grčko ministarstvo spoljnih poslova procenilo, ove mere odražavaju percepciju Evropljana da to pitanje nije samo bilateralni spor, već se tiče cele Evropske unije, jer turske akcije osporavaju suverena prava jedne od njenih država članica, Republike Kipar, kao i evropske energetske politike, dok istovremeno ometaju evropske kompanije.

Podseća se da je Al. Tsipras, koji je bio na Kipru kako bi prisustvovao sahrani bivšeg predsednika D. Christofiasa, poslao snažnu poruku Ankari dok je razgovarao sa vojnicima koji služe u grčkim snagama na Kipru (ELDIK). “Svako ko prekrši međunarodno pravo, suverena prava Grčke i Republike Kipar, platiće ozbiljnu cenu”, rekao je grčki premijer, između ostalog, kao odgovor na izjave turskog predsednika Erdogana.

U prisustvu Tsiprasa potpisivanje prava za ugljovodonike na Kritu

U međuvremenu, osim u slučaju nepredviđenih okolnosti, očekuje se da će sutra biti potpisano pravo na istraživanje i eksploataciju ugljikovodika u morskom području Krita, u prisustvu Al. Tsipras. To je najavio sam premijer pre nekoliko dana.

Prema informacijama, pre potpisivanja sporazuma između Ministarstva životne sredine i energetike i zajedničkog preduzeća “Total-ExxonMobil- Hellenic Petroleum (ELPE)”, očekuje se da će grčki premijer svojim prisustvom dativeliki značaj naporima države da iskoristi svoje mineralno bogatstvo, dok u isto vreme šalju odgovor na turske provokacije.

Istovremeno, u Atini mirno prate kretanje Ankare, s obzirom na to da, uprkos retoričkim napetostima Erdogana i njegovih vladinih zvaničnika, u praksi nije došlo do eskalacije. Osim toga, “loš scenarij” slanja broda za bušenje “Yavuz” u Kastellorizu polako nestaje, jer je okrenut prema Karpaziji, kao što je najavio turski ministar energetike./ibna