Turski ambasador izjavio je bugarskom ministarstvu vanjskih poslova da su mediji pogrešno preneli njegove reči

Turski ambasador izjavio je bugarskom ministarstvu vanjskih poslova da su mediji pogrešno preneli njegove reči

Turski ambasador Hasan Ulusoi, u sred kontroverze oko njegovog poziva da podstakne podučavanje turskog jezika u bugarskim školama, rekao je Ministarstvu spoljnih poslova Bugarske u Sofiji da su njegove riječi “iskrivljene” od strane medija.

Ulusoi je pozvan u Ministarstvo spoljnih poslova 13. maja, nakon što je tokom vikenda iznio kontroverzne ideje, koje su naile na kritike premijera Bojka Borisova, lidera Bugarske socijalističke partije Kornelije Ninove i nekoliko nacionalistički orijentisanih političara.

Sa ministarkom spoljnih poslova Ekaterinom Zaharievom u Briselu na sastanku ministara vanjskih poslova EU, Ulusoi se sastao sa Dejanom Katarčevom, šefom direkcije bugarskog ministarstva vanjskih poslova u jugoistočnoj Evropi. Prema izveštajima,  Ulusoi je pozvao bugarske vlasti da podstaknu učenje turskog jezika kako bi se podstaklo povećanje turskih investicija u Bugarskoj.

Na sastanku u Ministarstvu spoljnih poslova rečeno mu je da je njegova izjava politički neprihvatljiva i da ne ispunjava očekivanja Bugarske u pogledu održavanja prijateljskih i dobrosusedskih odnosa, saopštilo je ministarstvo.

“Naglašeno je da turske investicije u Bugarskoj ni na koji način ne mogu biti povezane sa izučavanjem turskog jezika, već da se zasnivaju na ekonomskoj logici.

“Istaknuto je da turski investitori treba da se pridržavaju službenog jezika Bugarske i da bi bilo prikladnije da podrže obuku svojih zaposlenika za poznavanje bugarskog jezika. U isto vreme, učenje stranih jezika u Bugarskoj je stvar slobodnog izbora za svakog bugarskog građanina, a postoje i svi uslovi za to”, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova.

Izražena su očekivanja Bugarske da će se Turska pridržavati osnovnih principa na kojima se zasnivaju bilateralni odnosi zemalja, odnosno dobrosusedskih odnosa, jednakosti, uzajamnog poštovanja i neuplitanja u unutrašnje poslove, navodi se u saopštenju.

Ulusoi je rekao da su ga mediji pogrešno protumačili.

On je predao tekst svog govora, objašnjavajući da nije davao preporuke za obavezno učenje turskog jezika od strane bugarskih građana.

On je naveo da Turska ne namerava ni na koji način intervenisati u unutrašnjoj politici Republike Bugarske i u svom delovanju se u potpunosti rukovodi ciljem razvijanja prijateljskih i obostrano korisnih odnosa sa Bugarskom, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.