Turski analitičari ne očekuju sankcije na evropskom samitu

Turski analitičari ne očekuju sankcije na evropskom samitu

Agencija Anadolija obratila se stručnim analitičarima u vezi sa predstojećim evropskim samitom i pitanjem da li očekuju oštre sankcije EU protiv Turske.

Ističući važnost dijaloga i pregovora u odnosima između Turske i Evropske unije, stručnjaci su u ponedeljak rekli da ne očekuju da će protiv Turske biti uvedene oštre sankcije nakon Samita lidera EU kasnije ove nedelje.

Obraćajući se agenciji Anadolija, Emre Gonen, politikolog sa istanbulskog univerziteta Bilgi, naglasio je da EU uvek nedostaje konsenzus o spoljnoj politici.

Gonen je primetio da je Turska i dalje kandidat za članstvo u EU i ponovio da Turska deluje kao bedem za NATO u istočnom Mediteranu.

Po pitanju istočnog Mediterana, Gonen je rekao, „Turska štiti svoja zakonska prava u istočnom Mediteranu. Međutim, rešenje se mora naći na pregovaračkoj platformi. Ako se tenzije pogoršaju, EU neće moći da donese rešenje “.

Usred nedavnih tenzija u regionu, Grčka i Kipar pojačale su pritisak na druge članice EU da uvedu sankcije Turskoj tokom Samita od 10. do 11. decembra.

Turska, koja drži najveći kontinentalni pojas u istočnom Mediteranu, odbacila je grčke i kiparske zahteve za pomorsku granicu, navodeći da takve prekomerne tvrdnje krše suverena prava i Turske i kiparskih Turaka.

Poslednjih meseci Ankara je poslala nekoliko brodova za bušenje kako bi istražila energetske resurse u istočnom Mediteranu polažući svoja prava u regionu, kao i prava „Turske Republike Severni Kipar“.

Turski lideri su više puta naglasili da se Ankara zalaže za rešavanje svih otvorenih pitanja u regionu putem međunarodnog prava, dobrosusedskih odnosa, dijaloga i pregovora.

U vezi sa perspektivom pooštravanja sankcija protiv Turske na samitu EU, Gonen je rekao da očekuje da će i Turska i EU imati dobar osećajpo ovom pitanju te je rekao da su potrebne jedna drugoj.

Komentarišući izjave jermenskog premijera Nikol Pašinjana koji Tursku opisuje kao državu koja napada, naglasio je da Turska mora biti na oprezu.

„Turska je trenutno na istorijskom prekretnici. Biće pozvana da donese odluku kako da rasporedi svoje vojne i druge snage kako bi postigla globalni uticaj“, rekao je on.

Birgul Demirtas, politikolog sa tursko-nemačkog univerziteta u Istanbulu, naglasio je da je Kipar primljen u EU 2004. godine, uprkos odbijanju plana UN-a za rešavanje kiparskog pitanja, i da je duboko promenio politiku o regionalnim pitanjima, uključujući Kavkaz i Bliski Istok, paralelno kriveći razna pravila i vrednosti za krizu u odnosima Turske i EU.

„Međutim, verujem da su šanse za oštre sankcije EU nakon samita male. Razni međusobni ekonomski i strateški interesi sprečiće da se snažne reči protiv Turske pretvore u oštre sankcije“, dodao je Demirtas. / ibna