Turski potpredsednik: Naziv modela rešenja za kiparski problem nije važan

Turski potpredsednik: Naziv modela rešenja za kiparski problem nije važan

Takođe je govorio o istočnom Mediteranu

Autor: Michalis Michael

Ono što je za tursku stranu važno nije naziv modela rešenja za kiparsko pitanje, već rešenje da uključuje političku jednakost, efikasno učešće u mehanizmima za donošenje odluka i garancije bezbednosti, rekao je turski potpredsednik Fuat Oktay. Govoreći sinoć na prijemu u Ankari o turizmu na okupiranim teritorijama, o čemu je izveštavala CNA iz Turske, Fuat Octay je rekao da Turska daje značaj razvoju severnog dela Kipra sa ekonomskog stanovišta, dodajući da je potreban novi pristup u viziji jačanja turizma na okupiranim teritorijama.

O situaciji na istočnom Sredozemlju, potpredsednik Turske je rekao: „Delotvornim koracima odgovaramo na jednostrane aktivnosti strane kiparskih Grka koja uporno nastavlja da isključuje kiparske Turke. Mi ćemo nastaviti da podržavamo svoje opredelenje za mir i stabilnost u istočnom Sredozemlju.“ U vezi sa kiparskim pitanjem, Fuat Oktay je rekao da nastavak statusa quo na ostrvu ne pomaže ekonomskom rastu, dodajući da je stav Turske nedvosmislena podrška „održivom rešenju i poštenoj političkoj jednakosti“.

„Za nas nije važno ime modela rešena, već rešenje koje uključuje političku jednakost kiparskih Turaka i efikasno učešće u mehanizmima za donošenje odluka, kao i dogovori koji garantuju prosperitet i sigurnost“, rekao jeon.

Turski potpredsednik je rekao da „Turska nikada nije napustila kiparske Turke i uložila je sve napore da brane njihova prava i interese. „A od sada, ako budepotrebno, neće izbegavati ni da se žrtvuje ako to bude potrebno“, rekao je ./ibna