Turski tok će stići i u Bosnu i Hercegovinu

Turski tok će stići i u Bosnu i Hercegovinu

Srbija, prema izjavama ministra energetike Srbije Aleksandra Antića, planira izgraditi gasovod koji će povezivati Beograd sa Banja Lukom, glavnim gradom Republike Srpske, susjednog entiteta u Bosni i Hercegovini.

Kako je ministar energetike rekao u video poruci objavljenoj na YouTube kanalu emisije Novo Jutro, srpskog privatnog televizijskog kanala “Pink”, interkonekcija gasovoda Beograd-Banja Luka kreće od gasovoda koji Srbija gradi od granice sa Bugarskom do granice sa Mađarskom, odnosno gasovoda Turski tok,.

“Planiramo da napravimo razuman sledeći korak nakon izgradnje gasovoda “Turski tok”, interkonekciju Beograd-Banja Luka, preko Bijeljine, gasovoda koji će omogućiti snabdevanje BiH prirodnim gasom.”

Podseća se da je nedavno srpski član tročlanog predsedništva Bosne i Hercegovine i trenutni predsedavajući, Milorad Dodik, izjavio da je Republika Srpska zainteresovana za učešće u „Turskom toku“ i da će o tom pitanju sa Gazpromom razgovarati 2. juna.

“Mislim da bi bilo poželjno da i funkcioneri iz Federacije BiH takođe razgovaraju o ovom pitanju, kako bi pojačali snabdevanje gasom širom Bosne i Hercegovine”, rekao je Milorad Dodik.

U Srbiji, cevovod od granice sa Bugarskom do granice sa Mađarskom gradi Gastrans sa sedištem u Novom Sadu, podružnicom Južnog toka Srbije, koja se nalazi u Švajcarskoj.

Gazprom poseduje 51% Južnog toka Srbije, dok državna kompanija za prirodni gas Srbije, Srbijagas, drzi preostalih 49%, prema informacijama iz Gazproma./ibna