Turski tok prolazi kroz Srbiju sa blagoslovom EU

Turski tok prolazi kroz Srbiju sa blagoslovom EU

Beograd je juče od strane nadležnog evropske institucije – Sekretarijata Energetske zajednice – dobio zeleno svetlo da prihvati gasovod “Turski tok”.

Međutim, iako postoje određena ograničenja, centralna odluka EU da se dozvoli razvoj ovog gasovoda u Jugoistočnoj Evropi se ne menja.

U izveštaju koji je objavljen, Sekretarijat Energetske zajednice ističe da će novi gasovod od juga ka severu obezbediti dodatni gas za Srbiju i istovremeno alternativni izvor energije za njenu energetsku industriju. Međutim, naglašava se da gasovod “Turski tok” jača učešće ruskog Gazproma i prisustvo srpskog Srbijagasa u Srbiji.

Iz tog razloga, Sekretarijat Energetske zajednice traži od Beograda da odmah pokrene neophodne procedure za stvaranje transparentnog domaćeg tržišta gasa koje će olakšati sinergiju sa drugim zemljama u regionu, jer je cilj da tržište gasa na Balkanu radi na principima Energetske zajednice, pod istim pravilima i istim preduslovima.

“Činjenica da je Energetska zajednica došla do zaključka da će novi gasovod, Turski tok, poboljšati bezbednost snabdevanja kroz diverzifikaciju ruta snabdijevanja, potvrđuje naše argumente i očekujem da će se implementacija projekta sada ubrzati kroz obaveznu raspodelu kapaciteta. Ova procena je pokazatelj da se projekat kreće u pravom smjeru, u skladu sa zakonodavstvom koje reguliše energetski sektor u Republici Srbiji i evropskim energetskim direktivama,“ izjavio je ministar energetike Srbije Aleksandar Antić.

Konačno, očekuju se inicijative i potezi Nezavisne energetske uprave Srbije – prema kojem su upućena upozorenja – jer je njihova obaveza da urade ono što je potrebno kako bi sve uskladili sa evropskim direktivama./IBNA