Turski tok u Bugarskoj pre kraja 2020

Turski tok u Bugarskoj pre kraja 2020

Bugarska će do kraja 2020. godine završiti izgradnju dela gasovoda Turski tok koji se nalazi na njenoj teritoriji.
Ovo je deo gasovoda koji će povezati Bugarsku sa Srbijom, inače poznat i kao „Balkanski tok“, kako je istakla predsednica bugarskog Parlamenta, Tsveta Karaiancheva.
“Poštujući i uvažavajući evropske direktive, počinjemo graditi proširenje dela turskog toka. Ne zaboravljamo svoje obaveze i obaveze prema našim građanima. Na osnovu ovoga, napravili smo promene u pogledu energetske strategije naše zemlje. Do kraja 2020. godine, uz potpunu usklađenost sa evropskim direktivama, završiće se izgradnja proširenja Turskog toka, takozvanog Balkanskog toka, koji će osigurati isporuku gasa drugim evropskim zemljama,” rekao je portparol vlade za ruski parlament.
Podseća se da bi Bugarska bila prva “stanica” gasovoda “Južni tok”, projekta koji je propao zbog neusklađenosti sa evropskim zakonodavstvom. To je istakla i predsjednik bugarskog parlamenta Tsveta Karaiancheva, navodeći „da smo bili prisiljeni zaustaviti radove na realizaciji projekta, jer su primijećene povrede odredbi Trećeg energetskog paketa EU“.
Napominje se da se očekuje da će gasovod “Turski tok” snabdevati prirodnim gasom Tursku i zemlje jugoistočne Evrope kroz dva različita pravca./ibna