Tursko Ministarstvo: “Grci proteruju migrante u Tursku”

Tursko Ministarstvo: “Grci proteruju migrante u Tursku”

Tursko Ministarstvo spoljnih poslova optužilo je Grčku da prisilno vraća imigrante u Tursku.

Konkretno, u izjavi Ministarstva se kaže:

“Iako Grčka negira činjenicu da njihove vlasti prisilno vraćaju nelegalne imigrante nazad u Tursku, incidenti prilikom prisilnog vraćanja imigranata u Tursku se nastavljaju kako na kopnu tako i na moru.

U 2018. godini 11 867, a u deset meseci ove godine 25 404 nelegalna imigranta su vraćeni iz Grčke u Tursku. Ovo je utvrđeno na osnovu svedočenja vraćenih imigranata kojima su, nakon što su ih grčke vlasti zatvorile, oduzete sve privatne stvari bez ikakve procedure, bili su pod neprihvatljivim tretmanom, pretučeni a zatim vraćeni na našu granicu u pratnji grčkih funkcionera.

Turska poseduje sve slike, fotografije, dokumente i svedočenja vraćenih osoba u vezi sa praksom grčkih vlasti.

Grčka praksa vraćanja, koja krši međunarodne zakone, registrovana je i u izveštaju Saveta Evrope. Savet Evrope je zahtevao od Grčke da prestane sa prisilnim vraćanjem i istražuje incidente.

Grčko negiranje vraćanja i kršenja međunarodnih zakona, koje su utvrdile relevantne institucije i Savet Evrope, ne menja realnost na terenu.

Pozivamo grčku Vladu da radi na korigovanju ove politike koja krši međunarodne zakone, umesto da negira vraćanje imigranata, za koje imamo sve informacije i dokumente, a koje je identifikovano i od strane Saveta Evrope”./ibna