Tursko ministarstvo spoljnih poslova: EU mora da preuzme ulogu poštenog posrednika i da deluje strateški i logično, u skladu sa integritetom

Tursko ministarstvo spoljnih poslova: EU mora da preuzme ulogu poštenog posrednika i da deluje strateški i logično, u skladu sa integritetom

Tursko Ministarstvo spoljnih poslova odgovorilo je na zaključke sinoćnjeg samita Evropskog saveta o sankcijama EU protiv Turske blagom izjavom.

Saopštenje:

Iako postoji mnogo zemalja EU, uključujući i Predsedništvo, koje se bore za dijalog i kontakt sa našom zemljom od Samita šefova država i vlada EU 1-2. oktobra, pozitivna agenda u odnosima Turske i EU još uvek nije postavljena, uskim političkim proračunima jedne ili dve zemlje, a EU se nije mogla izvući iz potrage za restriktivnim merama koje nemaju koristi.

Zloupotrebljavajući solidarnost članica i prava veta nekih država članica, maksimalistički zahtevi i nepravedni stavovi koje su postavili prema Turskoj doveli su Tursku i EU u začarani krug. Ova situacija šteti zajedničkim interesima Turske i EU, miru, bezbednosti i stabilnosti našeg regiona.

Odbacujemo diskriminatorski i nezakonit stav, za koji znamo da ga većina EU ne usvaja, posebno o Kipru, istočnom Mediteranu, Egeju i regionalnim pitanjima, ali koji je solidarno morao biti uključen u rezultate 10. samita EU i pritisak za veto.

Turska je uvek izjavljivala da je spremna da započne pripremne razgovore sa Grčkom, uprkos njenim provokativnim koracima, bez preduslova za stvaranje stabilnosti u regionu.

Od 2004. godine Turska i TRNC ulažu zajedničke napore kako bi resursi ugljovodonika u istočnom Mediteranu postali element stabilnosti, a ne napetosti i preduzeli su sve konstruktivne i pozitivne inicijative.

U ovoj odluci EU je još jednom ignorisala narod kiparskih Turaka, koji je “suvlasnik” ostrva Kipar, i njegovu volju te osudila nametanje GCASC-a kiparskom pitanju i pitanjima zatvorene Varoše. EU sada mora da napusti ovaj stav da bi omogućila pravedno i trajno rešenje kiparskog problema na osnovu događaja na ostrvu.

Najbolji način je da se kiparski Grci sastanu sa kiparskim Turcima kako bi započeli raspravu o resursima ugljovodonika koji uzrokuju napetost u istočnom Mediteranu i raspodeli njihovog dohotka i preduzeli konkretne mere za rešenje. Zapravo, istočna mediteranska konferencija takođe je prilika u tom pogledu. Zakonska prava naše zemlje i „TRNC“ i dalje će biti odlučno zaštićena u istočnom Mediteranu.

Šteta za EU je i ​​što Grčka vrši pritisak na migrante u Egeju, a Frontex je umešan u ove akcije. Nije moguće govoriti o odgovornom upravljanju migracionim tokovima bez zaustavljanja ovih kršenja i praksi masovne deportacije, koje predstavljaju ozbiljno kršenje ljudskih prava i koje međunarodna zajednica najoštrije osuđuje. EU treba da pokaže svoju osetljivost u upravljanju migracijama ne u našoj zemlji, već posebno u Grčkoj, koja se sistematski nehumano odnosila prema tražiocima azila.

Biće nam u zajedničkom interesu da započnemo rad na ažuriranju svih pitanja koja čine sporazum između Turske i EU od 18. marta što je pre moguće bez preduslova i bez uslovljavanja. U isto vreme, ovo bi poslužilo za prevazilaženje zajedničkih izazova sa kojima se suočavamo u Evropi i šire.

Kao što smo uvek govorili, EU mora da igra ulogu poštenog posrednika i deluje integritetno, strateški i logično. / Ibna