Tursko Ministarstvo spoljnih poslova: Francuska nastavlja sa unilateralnim i egocentričnim pristupom

Tursko Ministarstvo spoljnih poslova: Francuska nastavlja sa unilateralnim i egocentričnim pristupom

Turska je saopštenjem Ministarstva spoljnih poslova reagovala na izjave francuskog ministra spoljnih poslova Jean-Ives Le Driana i izraze koje je koristio protiv Turske, kao i opozivom francuskog ambasadora u Parizu iz Ankare na konsultacije.

U saopštenju turskog Ministarstva spoljnih poslova navodi se:

„Kada je gospodin Le Drian, ministar za Evropu i spoljne poslove Francuske objavio odluku o opozivu francuskog ambasadora u Ankari i pozivu u Pariz na konsultacije, podrazumevalo se da Francuska pokušava da objasni proces napetosti koji je kreirala i eskalirala.

Nažalost, tvrdnje iznete u njegovoj izjavi pokazuju kontinuirani jednostrani i egocentrični pristup Francuske događajima i našim bilateralnim odnosima.

Predsednik Francuske i francuski mediji nisu dali nikakvu reakciju na navode koji targetiraju našeg predsednika i našu zemlju, a koji se već dugo iznose. Takođe, pod maskom „slobode izražavanja“ nije zabeležena reakcija na projekcije crtanih filmova koji vređaju muslimane na zgrade državnih institucija. Kada se te činjenice istaknu, uobičajena dvostruka merila Zapada ignorišu „slobodu izražavanja“.

Kao zemlja koja se dugi niz godina bori protiv svih vrsta terorizma i nasilja, Turska je žalila zbog ubistva Samuela Patija kao i svih žrtava takvih incidenata. Naše žaljenje izrazio je i naš ambasador u Parizu, najviši predstavnik naše države u Francuskoj. Osetljivost Turske u vezi sa terorizmom ne pravi razliku u pogledu jezika, religije, rase ili mišljenja. Ipak, takođe je ironično da se Francuska, koja nije osećala potrebu da daje bilo kakve izjave o našim učiteljima koji su dugi niz godina bili mučeni od terorističke organizacije PKK, nađe tako uvređena“./ ibna