Tursko Ministarstvo spoljnih poslova napalo Margaritisa Schinasa

Tursko Ministarstvo spoljnih poslova napalo Margaritisa Schinasa

„Grci su ubili Pakistanca na granici“

Portparol turskog Ministarstva spoljnih poslova Hami Aksoy odgovorio je na izjave potpredsjednika Evropske komisije za promociju evropskog načina života, Margaritisa Schinasa, javlja EURONEWS.

„Izjave potpredsednika Evropske komisije odgovornog za „promovisanje evropskog načina života“ Margaritisa Schinasa u vezi sa migracijama više podsećaju na politički diskurs članova grčke Vlade, a ne funkcionera EU.

Komisija EU, koja bi trebalo da bude čuvar osnivačkih ugovora EU, do sada nije započela ozbiljnu istragu kršenja ljudskih prava i pritiska na granicama EU,“ rekao je Aksoy.

U izjavi, portparol Ministarstva spoljnih poslova ponovio je stavove Turske o događajima u Evrosu i napao Grčku.

„Podsećamo komesara Schinasa, da pre svega istraži ubistvo Pakistanca Muhammeda Gulzara koje su počinili grčki zvaničnici, zatim incidente u Egejskom moru i reci Merič / Evros koji se dešavaju pred očima agencija EU, neprestano odbijanje molbi azilanata, nacionalnu praksu protiv međunarodnih konvencija i EU direktiva o azilantima, kao i nasilje protiv branilaca ljudskih prava “.

Aksoy tvrdi da spoljne granice Evrope nisu Grčka i kaže da „Turska nije i neće biti granična straža ili izbeglički kamp EU. Turska, koja jako pati od fenomena neregularnih migracija, samo traži pravičniju podelu tereta i odgovornosti. Zaštita spoljnih granica EU nepoštovanjem ljudskih prava i prava tražilaca azila značiće negiranje osnivačkih ugovora EU. U stvari, percepcija Grčke kao spoljne granice EU jednaka je postojanju potpuno izvan istorijskih i geografskih stvarnosti“./ ibna