Tursko Ministarstvo spoljnih poslova odgovorilo na saopštenje grčkog Ministarstva

Tursko Ministarstvo spoljnih poslova odgovorilo na saopštenje grčkog Ministarstva

Tursko ministarstvo spoljnih poslova, izjavom portparola Hami Aksoya, odgovorilo je na saopštenje grčkog Ministarstva spoljnih poslova.

„Izjava Ministarstva spoljnih poslova Grčke je nesretna i zavaravajuća“, napominje Hami Aksoy.

„U srži pitanja Istočnog Mediterana leže maksimalistički zahtevi za pomorsku jurisdikciju Grčke / kiparskih Grka za maksimalnu pomorsku nadležnost, kao i nepoštovanje kiparskih Turaka i njihova prava, kao ravnopravnih suvlasnika ostrva, od strane Grčke i EU.

Pokušaji da se takve tvrdnje legitimišu kroz EU i karte objavljene unutar ove Unije nemaju nikakvu pravnu vrednost,“ nastavlja portparol.

Aksoy nastavlja rekavši da „zahtevi za područje pomorske jurisdikcije koje je Grčka iznela kao da je arhipelagska država, ne poštujući princip pravednog i pravičnog razgraničenja, što je glavno pravilo u razgraničenju morske granice, zaista su kršenje međunarodnog prava“.

„Najupečatljiviji eksponat ovoga, kako se pominje u našim prethodnim izjavama, je ostrvo Kastellorizo / Megisti“, naglašava Aksoy.

„Turska će i dalje držati otvorene kanale diplomatije i saradnje, istovremeno odlučno štitići i svoja prava i prava kiparskih Turaka“, zaključuje Hami Aksoy. / ibna