Tursko Ministarstvo spoljnih poslova reagovalo na formiranje EastMed Foruma o gasu

Tursko Ministarstvo spoljnih poslova reagovalo na formiranje EastMed Foruma o gasu

EastMed Froum o gasu (EMGF), bez učešća Turske i „Turske republike Severni Kipar“ (TRNC), predstavlja nerealnu šemu, saopštilo je u četvrtak tursko Ministarstvo spoljnih poslova.

„Da je svrha foruma zaista bila saradnja, sigurno bi Turska i kiparski Turci bili pozvani na forum“, kaže portparol turskog ministarstva Hami Aksoy u izjavi.

Aksoy je naglasio da je ovaj forum u stvari nerealna inicijativa koju su pokrenule neke zemlje sa političkim motivima, pod iluzijama o isključenju Turske iz energetske jednačine u Istočnom Mediteranu.

Zemlje članice EMGF okupile su u Kairu 16. januara 2020. kako bi transformirale forum u međunarodnu organizaciju potpisivanjem osnivačke povelje.

Takve inicijative pokrenute protiv Turske i kiparskih Turaka nikada neće doprineti miru i saradnji u regionu, dodao je portparol turskog Tinistarstva spoljnih poslova.

„Shodno tome, ova inicijativa predstavlja dalji dokaz da zemlje koje su naše pozive na dijalog i saradnju ostavile bez odgovora još uvek tragaju za uzaludnim nadama. To takođe pokazuje ispravnost naše politike u regionu “, ističe Aksoy.

„Odlučno ćemo nastaviti da štitimo legitimna prava i interese Turske i „ TRNC“ na istočnom Mediteranu“, zaključuje se u saopštenju portparola turskog Ministarstva spoljnih poslova.

Ministri energetike Egipta, Grčke, Izraela, Kipra i Palestine potpisali su u četvrtak u Kairu povelju o uspostavljanju međunarodnog Istočnomediteranskog (EastMed) foruma za gas./ibna