Tursko Ministarstvo spoljnih poslova: “Yavuz stigao u područje G (parcela 8)

Tursko Ministarstvo spoljnih poslova: “Yavuz stigao u područje G (parcela 8)

Ankara je saopštila da je brod za bušenje Yavuz stigao do područja G (parcela 8), koje se nalazi južno od Kipra, u okviru kiparske Ekskluzivne ekonomske zone (EEZ).

Portparol turskog Ministarstva spoljnih poslova Hami Aksoy rekao je da je “turski brod za bušenje Yavuz proširio područje licenci “G” južno od ostrva kako bi izveo svoju treću operaciju bušenja u skladu s licencama koje je Turkish Petroleumu dodelila Vlada Turska Republika Severni Kipar 2011. godine.

“Na ovom licenciranom području, kiparski Turci, kao narod koji punopravno živi na ostrvu, imaju prava koliko i kiparski Grci. Ako se nafta i prirodni gas nađu u ovom području, obe strane će deliti prihode.

S tim u vezi, predlog koji su vlasti kiparskih Turaka podnele 13. jula 2019. o pravičnoj podeli resursa i prihoda od ugljovodonika još uvek je validan i predstavlja važnu priliku za rešenje.

Evropska unija ćuti od 2003. godine, do uzurpacije i kršenja prava Turske i kiparskih Turaka na istočnom Mediteranu. EU nikada nije spomenula ili pominjala kiparske Turke ni u jednoj svojoj izjavi na tu temu i kao takva zanemarila postojanje i prava kiparskih Turaka.

EU, delujući pod izgovorom sindikalne solidarnosti, pre svega treba da okonča svoje nerealne, predrasude i dvostruke standardne politike.

Niko ne treba sumnjati da će Turska nastaviti da štiti prava kiparskih Turaka i na jugu Ostrva, sve dok im se ne garantuju prava na ugljovodonične resurse i ne bude uspostavljen mehanizam saradnje u okviru predloga od 13. jula 2019. godine”./ ibna