Tužioci optužili pet lica zbog šverca migranata iz Turske, preko Bugarske u Zapadnu Evropu

Tužioci optužili pet lica zbog šverca migranata iz Turske, preko Bugarske u Zapadnu Evropu

Pet lica je optuženo za učešće u organizovanoj kriminalnoj grupi koja je krijumčarila migrante iz Turske, preko Bugarske i Srbije, do Zapadne Evrope, saopštili su bugarski tužioci.

Ova lic su uhapšena i pritvorena 17. oktobra u Povdivu a Sofija provodi zajedničku istragu u kojoj učestvuju Kancelarija Specijalnog tužioca, državna Agencija za nacionalnu bezbednost i Ministarstvo unutrašnjih poslova, uz pomoć Direkcije Žandarmerije.

Tokom pretresa pet objekata u Sofiji i jednog u Plovdivu, kao i vozila koja su korištena u izvršenju krivičnog dela, pronađen je i oduzet veliki broj mobilnih telefona i SIM kartica, preko kojih je grupa usklađivala aktivnosti na transportu stranih državljana preko granice, obezbeđujući njihov boravak iz odlazak iz zemlje.

U jednom od pretresenih objekata pronađena je marihuana.

Posebni krivični sud je 19. oktobra zadržao dva lica u pritvoru, naredio kućni pritvor za drugu dvojicu dok e peti pušten na slobodu, ali uz obavezu redovnog javljanja u policiju.

Jednom od zadržanih, lideru grupe bugarske nacionalnosti, određen je kućni pritvor kako bi se mogao brinuti o dvoje male dece, navodi se u izjavi Tužilaštva.

Sudska odluka može biti predmet žalbe./ibna