Tužioci proširili istragu na Arona Shaviva

Tužioci proširili istragu na Arona Shaviva

Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore (SDT) izdalo je naredbu za proširenje istrage slučaja terorizma u pokušaju na državljanina Ujedinjenog Kraljevstva i Izraela, Aarona Shaviva, koji je osumnjičen da je počinio krivično delo osnivanja zločinačke organizacije.

Prema riječima specijalnog tužioca Saše Čađenovića, tokom istrage pokrenute protiv Josepha Assada i još osam osoba osumnjičenih za uspostavljanje zločinačke organizacije i pokušaja terorističkog čina, pojavili su se dokazi koji ukazuju na to da je Shaviv takođe počinio slično krivično delo.

Zbog toga je, kako je naveo Čađenović, izdato naređenje za proširenje istrage.

„Šaviv je osumnjičen da je osnovao zločinačku organizaciju u pokušaju terorizma na dan parlamentarnih izbora 2006. godine u Crnoj Gori“, rekao je Čađenović na konferenciji za novinare.

Dodao je da je Shaviv navodno platio više od 1.150.000 evra tokom angažmana u kampanji za parlamentarne izbore u Crnoj Gori.

Prikupljeni dokazi pokazuju da je Shaviv prihvatio članstvo u zločinačkoj organizaciji koja je planirala da oluji parlament Crne Gore.

„Tužilaštvo takođe smatra da je Shaviv pristao da radi po naredbama i uputstvima članova kriminalne organizacije i da će preko pravnih lica koje je osnovao u inostranstvu preuzeti novac namenjen za sprovođenje zločinačkog plana. Novac su uplatili neidentifikovane osobe. Novac je poslao ostalim članovima organizacije. Bio je zadužen za izvršavanje plaćanja za potrebe članova, a trebao je zaštititi članove kriminalne organizacije i njihove elektronske transakcije“, objasnio je tužilac.

Čađenović dodaje da postoje sumnje da je Shaviv od jula 2016. godine primio 1.565.000 evra na račun svoje kompanije “DC” osnovane na Kipru. Tužilaštvo smatra da je novac isplatila češka kompanija.

„Pored toga, Shaviv se sumnjiči da je prebacio 100.000 evra na drugu kompaniju koju poseduje, “S strategy and C”, i 400.000 evra u Izrael, na osnovu dividende“, dodao je Čađenović.

Shaviv je obavljao i druge transakcije koristeći račun kompanije na Kipru.

Od avgusta do novembra 2016. godine, Shaviv je isplatio preduzećima u Beogradu i Slovačkoj preko 350 000 evra za oglašavanje na društvenim mrežama i stvaranje video spotova. Facebooku je platio preko 155.000 evra.

Osumnjičen je da je na teritoriji Crne Gore izvršio određene novčane isplate u iznosu od preko 22.000 evra.