U Beogradu potpisan Regionalni sporazum o romingu

U Beogradu potpisan Regionalni sporazum o romingu

Predstavnici zemalja zapadnog Balkana potpisali su danas, na beogradskom samitu o digitalizaciji, Regionalni sporazum o romingu. Novost je objavila generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju Majlinda Bregu. Cilj ovog sporazuma, koji se smatra veoma važnim za region, je olakšavanje trgovine, promocija ekonomske saradnje i uklanjanje tarifa.

“Ovo je prvi pozitivan korak. Ljudima u regionu više neće biti potrebno da kupuju nove SIM kartice niti da plaćaju roming troškove kada putuju u sledeće zemlje: Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Severnu Makedoniju, Crnu Goru, Kosovo i Srbiju”, rekla je Bregu.

Novi sporazum o romingu ne samo da ima važnu simboličku vrednost za regiju, već ima i direktan i neposredan uticaj tako što građanima Balkana štedi puno novca na računima za mobilne telefone.

Sporazum omogućava građanima ovih zemalja da ostanu u kontaktu dok putuju, bez straha da bi mogli izazvati prekomjerne troškove. Procenjeno je da troškovi za roming ponekad prelaze troškove odmora.

Novim sporazumom, od jula 2021. godine, krajnji korisnici zemalja regiona neće plaćati dodatne troškove rominga. Troškovi koje će platiti biće isti kao i troškovi koje plaćaju kod kuće. / ibna /