U BiH postoje razni bezbednosni rizici i oblici radikalizacije i govora mržnje

U BiH postoje razni bezbednosni rizici i oblici radikalizacije i govora mržnje

Zamenica predsedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH Borjana Krišto istakla je da u BiH postoje razni bezbednosni rizici i oblici radikalizacije i govora mržnje – od državljana BiH koji odlaze na strana ratišta a zatim se vraćaju u zemlju u zemlju, preko svakodnevnih huškanja, do velikog priliva ilegalnih migranata.

Krišto je u Beču na Prvom globalnom parlamentarnom samitu o borbi protiv terorizma ukazala da u BiH postoji problem određenih političkih subjekata koje politički rejting grade na govoru mržnje, saopšteno je iz Parlamenta BiH.

Ona je istakla da je pravo na slobodu izražavanja jedno od osnovnih ljudskih prava, koje se u poslednje vreme pojavom društvenih mreža masovno zloupotrebljava kroz izražavanje misli, ideja, stavova i uverenja kojima se ugrožavaju prava drugih.

Parlamentarci su u okviru Samita kroz različite panele raspravljali o načinima podrške žrtvama terorizma, kao i o ulozi parlamenata u sprečavanju radikalizacije i govora mržnje, navedeno je u saopštenju.

Učesnike su uvodnim obraćanjem pozdravili predsednik Nacionalnog saveta Parlamenta Austrije Volfgang Sobotka i predsednik IPU-a Duarte Pačeko.

Prvi globalni parlamentarni samit o borbi protiv terorizm organizovala je Interparlamentarna unija /IPU/.

Na početku samita, u čiju su organizaciju, osim IPU-e, uključene i Kancelarije UN za drogu i kriminal /UNODC/ i za borbu protiv terorizma /UNOTC/, okončana Peta svetska konferencija predsednika parlamenata.