U Hrvatskoj se trenutno odmara 246.000 turista, tvrdi ministar

U Hrvatskoj se trenutno odmara 246.000 turista, tvrdi ministar

Hrvatski ministar turizma Gari Cappelli rekao je u četvrtak da se u Hrvatskoj trenutno odmara 246.000 turista.

“Njihov se broj svakodnevno povećava za 20.000 do 30.000”, rekao je Cappelli na sednici Vlade, dodavši da je to znak da je Hrvatska “bezbedna i prepoznatljiva turistička destinacija.”

Na pitanje novinara da li je došlo do otkazivanja smeštaja u Hrvatskoj zbog izbijanja koronavirusa na Adria Tour u Zadru, odgovorio je da nema otkazivanja, ali da je pritisak medija iz obližnjih zemalja poput Slovenije i Austrije pitanjima o situaciji bio povećan.

“Činjenica je da dolazi do odlaganja za dan ili dva kako bi se videlo da li će se nešto posebno promeniti. Do sada nema većih konotacija i mislim da bi nova klima koja je stvorena mogla da se zaustavi za nekoliko dana .

Moramo biti spremni za ovakve događaje, bilo ovde, bilo na ostrvima, takve situacije će biti i od prvog dana kažem da samo moramo biti dobro pripremljeni i imati kvalitetne protokole da bismo znali ko i kada šta radi. Ovo važi za hotele, kampove; svako ima svoja pravila ponašanja i zna se šta treba učiniti u slučaju zaraze, kako bi se turisti osećali sigurno kao da su u svojoj zemlji.

Za ovih 10 država članica EU razvijen je zdravstveni sistem u kome se zna ko kome plaća“, rekao je Cappelli.

Novinari su da podsetili da su Austrija i Slovenija zapretile da će uvesti meru samoizolacije za svoje građane koji se vrate iz Hrvatske.

“Ne, danas sam razgovarao s kolegama iz Velike Britanije kako bismo definisali ulazak britanskih turista na hrvatsko tržište, tako da ako i dalje inzistiraju na ulasku, nema razloga da nam ne veruju naši prvi susedi s kojima imamo vrlo dobre odnose.

Portparol slovenačke vlade rekao je da slovenački državljani neće imati nikakva ograničenja nakon povratka iz Hrvatske. Jutros sam obišao opatijski hotel koji je praktično pun, nema besplatnih soba i 99 posto stranih turista je u njemu.

Iz onoga što sam čuo u razgovorima s ljudima iz agencija i turoperatora, nema otkazivanja dolaska, ali sada je sve malo sporo. Nije da turisti ne žele da dođu, ali žele više informacija i žele da sačekaju dan ili dva da vide da li se epidemiološka situacija u Hrvatskoj može pogoršati“, rekao je Cappelli i dodao da još uvek nema otkazanih letova.

Dodao je da će čak 66 letova iz inostranstva biti pokrenut za nekoliko dana i 11 letova Croatia Airlinesa. Samo sa Frankfurtom, Hrvatska će imati 32 linije nedeljno i na taj način se može povezati sa celim svetom, preko Frankfurta.

“Danas se Velika Britanija još uvek precizira, pa bi Britanci uskoro trebalo da stignu. Jet2.com na tome insistira i ima prilično dobre rezervacije, posebno za Split i Dubrovnik. Verujem da ćemo tamo postići dobre rezultate”, rekao je Ministar.

Na pitanje novinara koliko je to rizično s obzirom na to da Velika Britanija trenutno ima najtežu epidemiološku situaciju u Evropi sa 2.000 do 2.300 pacijenata dnevno, ministar je rekao da će se pravila kontrole primenjivati kao i svuda drugde.

“Ako se naša konkurencija otvori za Britaniju – Španija, Italija, Portugal i Francuska, mislim da ne bi bila dobra poruka biti jedini koji će im zatvoriti vrata, jer je britansko tržište vrlo važno za Hrvatsku, ali s dodatnim kvalitetom epidemioloških mera kojih će sigurno biti u aerodromima.

Nakon što se dogovorimo s britanskim ministarstvima turizma i spoljnih poslova i dobijemo zeleno svetlo za letove za Hrvatsku, tada ćemo dalje analizirati epidemiološku situaciju. Pozivam sve u Hrvatskoj da se ponašamo malo odgovornije, opustili smo se, a preporuke i dalje važe”, rekao je ministar Cappelli.

Istakao je da su aviokompanije ključne za hrvatski turizam jer Splitsko-dalmatinska županija i Dubrovnik praktički zavise o avioprevoznicima.