U Izraelu je otkriveno novo polje prirodnog gasa

U Izraelu je otkriveno novo polje prirodnog gasa

Značajno polje prirodnog gasa, sa količinom između 28 i 42 milijardi kubnih metara, otkriveno je u rejonu Severu Kariš u Izraelskoj ekskluzivnoj ekonomskoj zoni, tvrdi Energean.

Bušenje je, prema istom saopštenju, dostiglo konačnu dubinu od 4.880 metara i otkriven je stub ugljovodonika do 249 metara.

Na osnovu projekta, Energean će nastaviti da buši na većim dubinama kako bi procenio potencijal ugljovodonika, a nakon završetka radova u North Carris-u, Stena DrillMAKS bušilica će se vratiti na tri razvojne bušotine glavnog polja.

Napominje se da pored ova četiri bušenja, Energean zadržava pravo da izvrši još šest bušenja na osnovu ugovora sa Stena Drillingom.

Otkriće u Severnom Carrisu će biti ekonomski održivo povezivanjem sa Energean Pover, plutajućom jedinicom za skladištenje i proizvodnju, koja će biti instalirana na udaljenosti od 5,4 kilometara od Severnog Carrisa.

Plutajuća proizvodna, skladišna i istovarna jedinica je izgrađena sa ukupnim proizvodnim kapacitetom od 8 milijardi kubnih metara prirodnog gasa godišnje (775 miliona kubnih metara dnevno), što će omogućiti razvoj i Severnog Karisa i dodatnih otkrića.

Energean je već potpisao ugovor za 4,6 milijardi kubnih metara prirodnog gasa i ima dodatni kapacitet od 3,4 milijarde kubnih metara godišnje za dodatnu prodaju novog otkrića u Severnom Carrisu, ali i u budućim otkrićima./ibna