U Kairu potpisana izjava o formiranju EastMed Gas Forumu

U Kairu potpisana izjava o formiranju EastMed Gas Forumu

Ministar nafte i minerala Arapske Republike Egipat Tarek El Molla rekao je da je potpisivanje izjave o osnivanju Foruma EastMed gasovoda istorijski trenutak, poželevši dobrodošlicu svojim kolegama sa Kipra, te iz Grčke, Izraela, Palestine, italijanskom zameniku ministra za ekonomski razvoj, portparolu države Jordan, kao i predstavnicima EU i Svetske banke, Francuske i SAD.

„Ovo je kamen temeljac u istoriji našeg regiona koji nas podstiče da radimo za dobro naših naroda“, dodao je Tarek El Molla, u Kkonferencijskom centru Manara u Kairu, gde je u četvrtak, 16. januara, parafiran i statut Foruma za EastMed Gasovod.

Kiparski ministar energetike Giorgos Lakotripis rekao je da parafiranje statuta EastMed Gas Foruma primer kako različite zemlje, čak i u teškim vremenima, mogu da teže savezništvu za dobro naroda u regionu.

Giorgos Lakotroupis naveo je da je napredak radova na gasovodu, koji će povezati Kipar sa Egiptom, još jedan primer kako saradnja zemalja može doprineti dobru stanovništva u regionu.

Grčki ministar energetike i životne sredine Kostis Chatzidakis takođe je govorio o „istorijskom trenutku za ceo mediteranski region“.

Grčki ministar istakao je da su se sve zemlje koje učestvuju u Forumu složile da se gas može koristiti kao sredstvo za mir, a ne za sukobe.

Ali, istakao je da je jako važno da se o svemu odlučuje na osnovu međunarodnog prava, što bi sve zemlje regiona trebalo da prihvate.

Kroz Forum o gasu na jugoistočnom Mediteranu poštovani su evropske pravne stečevine i evropski zakoni, napomenuo je egipatski ministar energetike, izrazivši veliku zahvalnost i zadovoljstvo, kako zahtevu Francuske za učešćem, tako i za podršku SAD.

EastMed Forum je primer partnerstva za dobro regiona, dodao je izraelski ministar energetike Yuval Steinitz./ibna